4 βασικές εντολές που μπορούν να σώσουν τη ζωή του σκύλου σας

Πώς η βασική εκπαίδευση είναι πολλές φορές σωτήρια για το σκύλο σας

Η βασική εκπαίδευση σκύλων είναι ένα σημαντικό βήμα για τους γονείς κατοικίδιων ζώων και τα σκυλιά τους, ιδιαίτερα επειδή μερικά από τα στοιχεία που μαθαίνετε μαζί μπορεί να είναι κυριολεκτικά σωτήρια. Ενώ η εκπαίδευση υπακοής βοηθά στην ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας και εδραιώνει τον δεσμό μεταξύ σκύλου και χειριστή, πολλά μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων διασφαλίζουν επίσης την ασφάλεια του σκύλου σας.

Εδώ είναι τέσσερις βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων που μπορεί να σώσουν τη ζωή του σκύλου σας μια μέρα.

Γιατί το «κάτσε» είναι μια σημαντική εντολή ασφάλειας

Το κάθισμα είναι το θεμέλιο όλων των συμπεριφορών ασφαλείας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει το σκυλί σας μακριά από κακό, ανακατευθύνοντάς τον εάν αντιδρά γύρω από ανθρώπους ή άλλα σκυλιά. Μπορεί επίσης να κρατήσει τους άλλους ασφαλείς εάν ο σκύλος σας έχει την τάση να πηδά πάνω σε παιδιά ή ηλικιωμένους. Το κάθισμα είναι μια βασική συμπεριφορά που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκύλος.

Πώς να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο να κάθεται

Το «κάτσε» είναι μια απλή υπόδειξη για διδασκαλία. Δεδομένου ότι ο σκύλος σας παίρνει συχνά τη θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε «αιχμαλωτίζοντας» τον στην πράξη. Για να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί να κάθεται, απλώς πείτε τη λέξη «κάτσε» καθώς ο σκύλος σας μπαίνει στη θέση καθίσματος και, στη συνέχεια, δώστε μια μικρή λιχουδιά.

Θα χρειαστούν περίπου δέκα έως είκοσι επαναλήψεις προτού ο σκύλος σας κάνει τον συσχετισμό μεταξύ αυτού που κάνει και της λέξης που λέτε, αλλά σύντομα θα μπορείτε να πείτε «κάτσε» και να βάλεις τον σκύλο σου να αντιδράσει.

Πάρτε μια λιχουδιά και κρατήστε την ακριβώς μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας, ώστε να κρατά και τα τέσσερα πόδια του στο έδαφος. Μετακινήστε αργά τη λιχουδιά πίσω στο μέτωπο του σκύλου σας, ανάμεσα στα μάτια του, έτσι ώστε η μύτη του να ακολουθεί την κίνηση της λιχουδιάς. Καθώς η μύτη του σκύλου σας ανεβαίνει, ο κορμός του θα πέσει και τη στιγμή που το πίσω μέρος του πέσει στο έδαφος, δώστε του τη λιχουδιά του.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δελεασμού μερικές φορές, μετά μείνετε ακίνητοι και περιμένετε να σας προσφέρει ο σκύλος σας τη θέση. Γιορτάστε με έπαινο και απόλαυση όταν το κάνει! Στην επόμενη προσπάθεια, περιμένετε να μετακινηθεί ο σκύλος σας στη θέση του και πείτε τη λέξη «κάτσε» καθώς το κάνει. Όπως και το κάθισμα, θα πρέπει να χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις πριν ο σκύλος σας κάνει τη σύνδεση μεταξύ της λέξης και της συμπεριφοράς.

Γιατί το «έλα» είναι μια σημαντική εντολή ασφαλείας

Το να διδάξετε τον σκύλο σας να έρχεται τρέχοντας κοντά σας μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Εάν ο σκύλος σας γλιστρήσει κατά λάθος από το λουρί του ή καταφέρει να ανέβει σε έναν φράχτη, θα χρειαστείτε μια καλά εκπαιδευμένη ανάκληση για να τον κρατήσετε ασφαλή.

Η μάθηση αυτής της εντολής ή η εμπέδωση σε σημείο που να είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από το περιβάλλον, απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, αλλά η ψυχική ηρεμία που θα έχετε όταν ο σκύλος σας επιστρέψει στο πλευρό σας υπερβαίνει κατά πολύ την προσπάθεια.

Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να έρχεται όταν τον καλούν

Για να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση αυτής της εντολής, βρείτε έναν εκπαιδευτικό συνεργάτη και πάρτε μια χούφτα απαλές λιχουδιές υψηλής αξίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια λέξη ανάκλησης διαφορετική από το όνομα του σκύλου σας, καθώς πιθανότατα λέτε το όνομα του σκύλου σας συχνά. Λέξεις όπως «έλα» ή «εδώ» λειτουργούν καλύτερα.

Πηγαίνετε σε έναν ήσυχο χώρο στο σπίτι σας και καλέστε τον σκύλο σας λέγοντας την επιλεγμένη λέξη μία φορά με αισιόδοξο τόνο και μετά με μερικά ενθαρρυντικά χειροκροτήματα ή θορύβους φιλιού. Όταν ο σκύλος σας έρθει κοντά σας, δώστε του μια λιχουδιά και επαινέστε τον για την ταχεία ανταπόκρισή του.

Εναλλάξτε με τον σύντροφό σας, καλώντας τον μπρος-πίσω μέχρι να ανταποκριθεί με σιγουριά στο σύνθημα. Δοκιμάστε το σε άλλα μέρη του σπιτιού σας στις επόμενες συνεδρίες και όταν ο σκύλος σας προσφέρει σταθερές, γρήγορες απαντήσεις, μετακινηθείτε έξω σε έναν ασφαλή χώρο. Εξασκήστε τη συμπεριφορά κάνοντας εξάσκηση σε νέες τοποθεσίες, όπως περιφραγμένα πάρκα και αυλές φίλων.

Γιατί το «μείνε» είναι μια σημαντική εντολή ασφάλειας

Η παραμονή μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός σκύλου που περιμένει υπομονετικά στο χολ σας ενώ υπογράφετε για ένα πακέτο και ενός σκύλου που βγαίνει από την μπροστινή πόρτα στην κυκλοφορία. Ένα ισχυρό σύνθημα παραμονής κρατά τον σκύλο σας ασφαλή, ενθαρρύνοντάς τον να παραμένει αγκυροβολημένος σε ένα σημείο, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει περισπασμούς.

Η παραμονή είναι μια πολύπλοκη συμπεριφορά, καθώς απαιτεί από τον σκύλο σας να κρατά τη θέση του ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω του. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ρυθμίσετε το σκυλί σας για επιτυχία κατά την αρχική εκπαίδευση χωρίζοντας τη συμπεριφορά σε τρία μέρη, εργαζόμενοι την απόσταση, τη διάρκεια και την απόσπαση προσοχής ξεχωριστά.

Πώς να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο να μείνει

Πρώτα συνηθίστε τον σκύλο σας στην ιδέα ότι θα απομακρυνθείτε από αυτόν. Τοποθετήστε το σκυλί σας σε ένα καθιστικό ή κάτω, πείτε τη λέξη «μείνετε» και μετά κάντε ένα μικρό βήμα μακριά από το σκυλί σας. Επιστρέψτε αμέσως και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά που παρέμεινε στη θέση του. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία, προχωρώντας σε διαφορετικές κατευθύνσεις και, στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά περισσότερη απόσταση μεταξύ εσάς και του σκύλου σας.

Το επόμενο βήμα είναι η προσθήκη διάρκειας. Πρώτα θα νιώσετε άνετα το σκυλί σας με το γεγονός ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζητήστε από το σκυλί σας να καθίσει ή να ξαπλώσει, πείτε «μείνετε», κάντε μερικά βήματα μακριά (αλλά μείνετε κάπως κοντά) και μετά κάντε μια παύση πριν επιστρέψετε. Δώσε του μια μικρή απόλαυση όταν επιστρέψετε σε αυτόν.

Αλλάξτε το χρόνο που περιμένετε, μερικές φορές διευκολύνοντας το μένοντας μακριά μόνο για ένα ή δύο δευτερόλεπτα και σε άλλες προσπάθειες, περιμένετε λίγο περισσότερο. (Πάντα να προσέχετε τον σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να σηκωθεί.)

Τέλος, εργαστείτε για περισπασμούς ή εισάγοντας πτυχές της «πραγματικής ζωής» στη συμπεριφορά. Βάλτε τον σκύλο σας σε μια «παραμονή» και, στη συνέχεια, επικεντρωθείτε για λίγο σε κάτι άλλο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όπως η στοίβα αλληλογραφίας ή τα πιάτα σας στον νεροχύτη σας, και μετά επιστρέψτε και επιβραβεύστε τον σκύλο σας. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε πιο δύσκολες περισπασμούς, όπως να ανοίξετε την μπροστινή πόρτα ή να έχετε παιδιά να τρέχουν δίπλα του.

Γιατί να «άσε το» ή «ρίξε το» είναι μια σημαντική εντολή ασφαλείας

Τα περίεργα σκυλιά μπορούν να βρεθούν σε μπελάδες όταν μαζεύουν αντικείμενα όπως κόκαλα κοτόπουλου ή κάλτσες. Ένα δυνατό «ρίξτε το» ή «άστο» θα εμποδίσει τον σκύλο σας να καταπιεί κάτι απαγορευτικό και θα σας εμποδίσει να πληρώσετε έναν ακριβό κτηνιατρικό λογαριασμό. Το «άστο» μπορεί να είναι δύσκολο να το διδάξετε, καθώς μπορεί να ανταγωνίζεστε με αντικείμενα που αγαπούν τα σκυλιά, όπως τα σκουπίδια, αλλά η σταθερή εξάσκηση θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ένδειξη «άστο» που είναι σχεδόν αυτόματη.

Πώς να διδάξετε έναν σκύλο στο «άστο»

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας χρησιμοποιώντας αντικείμενα χαμηλής αξίας που ο σκύλος σας θα απελευθερώσει ευχαρίστως και μία από τις πιο εύκολες επιλογές είναι να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια για σκύλους Ξεκινήστε τη διαδικασία με δύο παιχνίδια ίσης αξίας. Ρίξτε το ένα και όταν ο σκύλος σας το φέρει πίσω σε εσάς, προσφέρετέ του το άλλο κουνώντας το μπροστά του.

Όταν ανοίγει το στόμα του για να πιάσει το νέο παιχνίδι, ονομάστε τη δράση λέγοντας «άστο». Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου μπορείτε να πείτε «άστο» και αφήστε τον σκύλο σας να απελευθερώσει αυτόματα το παιχνίδι όταν το ζητήσετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές για να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να ρίχνει αντικείμενα. Όταν ο σκύλος σας έχει κάτι στο στόμα του που θα θέλατε να απελευθερώσει, τοποθετήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του. Ο σκύλος σας πιθανότατα θα αφήσει το αντικείμενο για να πάρει τη λιχουδιά, γι' αυτό πείτε «άστο» όταν ανοίξει το στόμα του και μετά δώστε του τη λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό το βήμα με μια ποικιλία αντικειμένων, μέχρι να μπορέσετε να ζητήσετε τη σταγόνα χωρίς να χρειαστεί να βάλετε τη λιχουδιά μπροστά στη μύτη του σκύλου σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News