Γιατί είναι σημαντική η κοινωνικοποίηση του κουταβιού;

Πώς να κοινωνικοποιήσετε το σκύλο σας ενώ είναι ακόμη κουτάβι

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι κάτι περισσότερο από ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναδείξετε το αξιολάτρευτο νέο σας κουτάβι. Βοηθώντας το κουτάβι σας να έχει μια ποικιλία θετικών εμπειριών στον πραγματικό κόσμο, διασφαλίζει ότι έχει τα εργαλεία συμπεριφοράς για να προσαρμόζεται ευχάριστα σε ό,τι του εμφανίζει η ζωή.

Τα καλά κοινωνικοποιημένα κουτάβια μεγαλώνουν σε σκυλιά με αυτοπεποίθηση, χαρούμενα που είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα. Εκτός από την εκπαίδευση, η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κάνετε εσείς και το νέο σας κουτάβι μαζί!

Μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε τα κουτάβια πριν εμβολιαστούν πλήρως;

Επειδή ο εμβολιασμός ενός κουταβιού αυξάνεται κατά τη διάρκεια εβδομάδων, οι κτηνίατροι συνήθιζαν να προειδοποιούν τους γονείς κατοικίδιων ζώων να κρατούν τα κουτάβια τους στο σπίτι μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά τους για να αποφευχθεί η τυχαία έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες.

Δυστυχώς, αυτή η περίοδος απομόνωσης συνέπεσε επίσης με ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης του κουταβιού, καθώς τα κουτάβια είναι πιο ανοιχτά σε νέες εμπειρίες σε ηλικία περίπου 16 εβδομάδων.

Η American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB) αναθεώρησε τη θέση της σχετικά με την κοινωνικοποίηση των κουταβιών πριν από περισσότερα από 10 χρόνια για να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα κουτάβια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους από μολυσματικές ασθένειες κατά τη διάρκεια του κουταβιού.

Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA) σημειώνει ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς, όχι οι μολυσματικές ασθένειες, είναι η νούμερο ένα αιτία εγκατάλειψης σε καταφύγια και αιτία θανάτου για σκύλους κάτω των 3 ετών.

Η αναθεωρημένη δήλωση AVMA αναφέρει ότι τα κουτάβια πρέπει να έχουν μια ποικιλία θετικών εμπειριών κοινωνικοποίησης πριν ολοκληρωθεί η σειρά εμβολιασμού τους, προκειμένου να αναπτυχθούν σημαντικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Αναφέρει επίσης ότι τα κουτάβια μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα κοινωνικοποίησης από την ηλικία των 7-8 εβδομάδων μετά τη λήψη τουλάχιστον ενός σετ εμβολίων τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από την πρώτη τάξη, καθώς και μια πρώτη αποπαρασίτωση.

Κάντε ένα σχέδιο και βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας είναι άνετο

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της τυχαίας κοινωνικοποίησης και της καλά σχεδιασμένης κοινωνικοποίησης που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά. Ο στόχος σας είναι να μυήσετε το κουτάβι σας σε νέες εμπειρίες με τρόπο που να δημιουργεί αυτοπεποίθηση χωρίς να το αναγκάζετε σε καταστάσεις που μπορεί να το κάνουν να νιώθει άβολα ή νευρικό.

Δεδομένου ότι η κοινωνικοποίηση των κουταβιών είναι τόσο κρίσιμη για την υγιή ανάπτυξη, οι γονείς των κατοικίδιων ζώων μπορεί να μπουν στον πειρασμό να την επιδιώξουν με κάθε απαραίτητο μέσο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι τα κουτάβια πρέπει επίσης να έχουν φωνή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο που να αποτρέπει την υπερδιέγερση, τον φόβο ή την απόσυρση. Ο εξαναγκασμός των κουταβιών από τη ζώνη άνεσής τους στο όνομα της κοινωνικοποίησης είναι τελείως διαφορετικός από το να τους επιτρέπετε να έχουν νέες εμπειρίες.

Για παράδειγμα, εάν το κουτάβι σας φαίνεται νευρικό με τους νέους του συμπαίκτες στο πρώτο του μάθημα κουταβιών και επιλέξει να κολλήσει κοντά στην καρέκλα σας, η καλύτερη προσέγγιση είναι να το αφήσετε να προχωρήσει με τον δικό του ρυθμό.

Εάν το ρίξετε στη μέση της δράσης, μπορεί να τρομάξει και να το κάνει ακόμα πιο απρόθυμο να συμμετάσχει σε μελλοντικά μαθήματα, ιδιαίτερα αν έχει μια αρνητική εμπειρία.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση νέων ανθρώπων, οπότε μην βάζετε το κουτάβι σας στην αγκαλιά του φίλου σας. Αντίθετα, επιτρέψτε στο κουτάβι σας να γνωρίσει νέους ανθρώπους με τον δικό του χρόνο και με τους δικούς του όρους.

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι να παρέμβετε αν παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας καταπονείται. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αναγνωρίσει ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς για να το κρατήσετε ασφαλές.

Πώς μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε με ασφάλεια το νέο σας κουτάβι;

Τώρα που ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνετε, ακολουθούν μερικές συμβουλές για επιτυχημένη κοινωνικοποίηση των κουταβιών.

Πηγαίνετε σε ομάδες

Τα μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Αναζητήστε μαθήματα που διοργανώνονται από έμπειρους επαγγελματίες κατοικίδιων ζώων σε ένα περιβάλλον που είναι εύκολο να απολυμανθεί.

Ελέγξτε το μέγεθος της τάξης και το πρόγραμμα σπουδών πριν εγγραφείτε. Μαθήματα με πάρα πολλά σκυλιά ή αυτά που έχουν περισσότερο χρόνο παιχνιδιού από ό,τι μαθαίνουν μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα καλά οργανωμένα μαθήματα δίνουν χρόνο για σημαντικό παιχνίδι σκύλου-σκύλου, το οποίο βελτιώνει την επικοινωνία των σκύλων, καθώς και σύντομα μαθήματα τρόπων και ερωτήσεις και απαντήσεις γονέων για κατοικίδια.

Προσκαλέσετε φίλους

Μόλις το κουτάβι σας έχει την ευκαιρία να εγκατασταθεί στο σπίτι σας, καλωσορίστε διάφορους φίλους για να πουν ένα γεια.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε άτομα από όλες τις πτυχές της κοινωνικής σας ζωής. ηλικιωμένοι, παιδιά που ξέρουν πώς να αλληλοεπιδρούν με σκύλους, άτομα που φορούν καπέλα ή έχουν τρίχες στο πρόσωπο ή άτομα που έχουν διαφορετική ικανότητα.

Καθοδηγήστε τους επισκέπτες να αφήσουν το κουτάβι σας να πλησιάσει με τον δικό του ρυθμό και να τους δώσουν τόνους λιχουδιές για σκύλους για να βοηθήσουν το κουτάβι σας να καταλάβει ότι οι νέοι φίλοι είναι φανταστικοί.

Μαζί σε εξωτερικές δουλειές

Οι δημόσιοι χώροι που είναι φιλικοί προς τους σκύλους αλλά δεν είναι συχνοί για σκύλους είναι υπέροχοι s για σύντομα ταξίδια κοινωνικοποίησης κουταβιών. Το κουτάβι σας μπορεί να έχει μια ποικιλία θετικών εμπειριών και αυτά τα νέα περιβάλλοντα και φιλικά πρόσωπα μπορούν να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη λίστα ελέγχου κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας.

Κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Το κουτάβι σας έχει μπροστά του μια ζωή κτηνιατρικών ελέγχων και μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε την εμπειρία χωρίς άγχος κάνοντας διασκεδαστικές πτήσεις. Φέρτε μια τσέπη γεμάτη λιχουδιές και ρωτήστε αν μπορείτε να περάσετε λίγα λεπτά εξερευνώντας μια αίθουσα εξετάσεων.

Το αξιολάτρευτο κουτάβι σας είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει την προσοχή, επομένως είναι πιθανό ένας φιλικός κτηνίατρος να είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει με βασικές ασκήσεις χειρισμού.

Η ενδελεχής κοινωνικοποίηση του κουταβιού βοηθά το κουτάβι σας να προσαρμοστεί στον κόσμο μας με τρόπο που αποδίδει για το υπόλοιπο της ζωής του. Αν και είναι ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη του κουταβιού σας, είναι μια διασκεδαστική και ικανοποιητική διαδικασία που θα ενισχύσει τον αυξανόμενο δεσμό σας με τον νέο καλύτερο φίλο σας και θα οδηγήσει σε έναν καλά προσαρμοσμένο σύντροφο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News