10 κοινά δηλητηριώδη φυτά για σκύλους

Τώρα που όλα ανθίζουν, δείτε από ποια φυτά και λουλούδια να προφυλάξετε το κατοικίδιό σας

Γνωρίζοντας ποια φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να τα φέρετε στο σπίτι σας ή να τα φυτέψετε στην αυλή σας εάν ο σκύλος σας έχει εύκολη πρόσβαση.

Το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων προειδοποιεί ότι «η κατανάλωση οποιουδήποτε φυτικού υλικού μπορεί να προκαλέσει εμετό και γαστρεντερικές διαταραχές σε σκύλους και γάτες».

Ακολουθεί μια λίστα με 10 κοινά φυτά που οι άνθρωποι συνήθως διατηρούν στα σπίτια και τους κήπους τους που μπορεί να αρρωστήσουν πολύ τα σκυλιά ή ακόμα και να τα σκοτώσουν.

Αζαλέα

Η κατάποση λίγων μόνο φύλλων αζαλέας μπορεί να ερεθίσει το στόμα του σκύλου σας και να προκαλέσει επακόλουθο εμετό και διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αζαλέες μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, κώμα και ακόμη και θάνατο σε σκύλους.

Νάρκισσος

Όλα τα μέρη του φυτού νάρκισσου θεωρούνται δηλητηριώδη, αλλά ο βολβός του νάρκισσου είναι το πιο δηλητηριώδες για τους σκύλους. Η κατανάλωση οποιουδήποτε μέρους ενός ασφόδελου μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, αρρυθμίες, σπασμούς και σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Γενικά, κάθε βολβός λουλουδιών (το μέρος που φυτεύεται υπόγεια) είναι δηλητηριώδες για τα σκυλιά, επομένως είναι καλύτερο να φέρνετε μόνο τα κομμένα λουλούδια στο σπίτι σας.

Τουλίπα

Αν και ολόκληρο το φυτό μιας τουλίπας είναι δηλητηριώδες για τους σκύλους, όπως και με άλλα φυτά, είναι ο βολβός που είναι ο πιο δηλητηριώδης για τα κατοικίδιά σας. Η κατανάλωση αυτού του μέρους μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στοματικό ερεθισμό, υπερβολικό σάλιο και ναυτία.

Φοίνικας Sago

Ο φοίνικας σάγο είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό για τους σκύλους όταν το καταπιούν, προκαλώντας αιματηρούς εμετούς και διάρροια, αιμορραγικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. Αυτός ο μικρός φοίνικας διατηρείται συχνά ως φυτό εσωτερικού χώρου, καθιστώντας πιο πιθανό η περιέργεια του σκύλου σας να τον παρακινήσει να τον «δοκιμάσει».

Πικροδάφνη

Αυτός ο δημοφιλής διακοσμητικός ανθοφόρος θάμνος βρίσκεται σχεδόν παντού. Οι γλυκοσίδες του, που εμφανίζονται συχνά ως χρωστικές ουσίες στον ανθό και τα λουλούδια, είναι πολύ τοξικές για τους σκύλους και μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες καρδιακές ανωμαλίες, μυϊκό τρόμο, αποσυντονισμό, έμετο και αιματηρή διάρροια.

dilitiriodi-fita-gia-skilous

Χρυσάνθεμα

Οποιοδήποτε φυτό στην οικογένεια των χρυσάνθεμων είναι τοξικό για τον σκύλο σας. Τα φυτά αυτά περιέχουν πολλές ενώσεις που είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές και επικίνδυνες για τους σκύλους. Τα κοινά συμπτώματα της κατάποσης από τη μητέρα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, σάλια και αποσυντονισμό.

Παιώνιες

Αυτοί οι όμορφοι ανθισμένοι θάμνοι φυτεύονται συχνά ως ανθεκτικά πολυετή φυτά στους κήπους της πίσω αυλής. Οι παιώνιες μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και μειωμένη ενέργεια όταν καταναλωθούν από τον σκύλο σας.

Μαύρη Καρυδιά

Όταν αυτοί οι ξηροί καρποί πέφτουν από τα δέντρα, συχνά αρχίζουν να αποσυντίθενται και να μουχλιάζουν. Αυτό μπορεί να τα κάνει πολύ ενδιαφέροντα για τον σκύλο σας, ο οποίος ωστόσο θα μπορούσε να αρρωστήσει πολύ αν τα καταναλώσει. Τα μουχλιασμένα μαύρα καρύδια μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις εκτός από στομαχικές διαταραχές.

Ίριδες

Εάν ο σκύλος σας φάει ίριδες, μπορεί να βγάλει υπερβολικά σάλια, να κάνει εμετό, να έχει διάρροια ή να χάσει ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίριδα περιέχει αρκετές ενώσεις που είναι τοξικές για τους σκύλους. Οι ίριδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Foxglove - Δακτυλίτιδα

Αυτά τα όμορφα, ψηλά λουλούδια είναι παράδεισος για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα σας. Κάθε μέρος του φυτού αυτού είναι τοξικό για τον σκύλο σας, από τους σπόρους μέχρι τα φύλλα και τα λουλούδια. Είναι καλύτερο να κρατάτε αυτά τα φυτά μακριά από τον σκύλο σας. Καθώς μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News