5 συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων για αρχάριους

Το πρώτο βήμα για την εκπαίδευση του σκύλου για αρχάριους είναι να δημιουργήσετε μια σταθερή σύνδεση με τον σκύλο σας.

Οι μέρες της εκπαίδευσης σκύλων αυστηρής υπακοής έχουν περάσει, οπότε αν δεν φιλοδοξείτε να διαγωνιστείτε στην υπακοή, χαλαρώστε. Συνθήματα όπως καθίστε, έλα και οι τρόποι είναι σημαντικά, αλλά πρώτα, πρέπει να δημιουργήσετε μια γερή βάση. Αυτό περιλαμβάνει τη διδασκαλία του σκύλου σας να υπάρχει αρμονικά με εσάς και την οικογένειά σας και να ταιριάζει άνετα στον ανθρωποκεντρικό μας κόσμο.

Πώς το κάνουμε αυτό;

Ακολουθούν 5 συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων για αρχάριους για να κατευθύνουν εσάς (και τον σκύλο σας) σε μια κατεύθυνση που μοιάζει με ζεν:

Γίνετε έμπειροι στην ομιλία σκύλων

Τα σκυλιά είναι μη λεκτικά, επικοινωνούν συνεχώς πώς αισθάνονται και τι θέλουν και χρειάζονται. Έτσι, η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου είναι το κλειδί όχι μόνο για την οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης, αλλά και για την επιτυχία σε οποιαδήποτε εκπαίδευση, άθλημα ή δραστηριότητα που κάνετε μαζί.

Εστιάστε στον εμπλουτισμό και στην κάλυψη των αναγκών του σκύλου σας

Αφήστε τον σκύλο σας να είναι σκύλος! Τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς προέρχονται από την πλήξη ή την έλλειψη διέγερσης και άσκησης. Ο εμπλουτισμός καλύπτει τις ανάγκες του ζώου σας, παρέχοντας ποικίλες και βέλτιστες ευκαιρίες για φυσικές συμπεριφορές. Στα σκυλιά αρέσει να μυρίζουν, να σκάβουν, να αναζητούν τροφή, να μασούν κ.λπ. Δώστε στο σκυλί σας άφθονες ευκαιρίες εμπλουτισμού (συγκεκριμένη για τη φυλή όταν είναι δυνατόν) για να τον κρατήσετε χαρούμενο και ικανοποιημένο.

Ανακαλύψτε τι κινητοποιεί τον σκύλο σας

Κάθε σκύλος είναι μια οντότητα. Εφόσον η μάθηση και η αλλαγή συμπεριφοράς βασίζονται στην ενίσχυση, διασκεδάστε παίζοντας τον ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας τι κινητοποιεί τον σκύλο σας. Δημιουργήστε μια «σκάλα» τροφής ταξινομώντας τα τρόφιμα που αρέσουν στο σκυλί σας και αυτά που αγαπά. Η ιδέα είναι να έχετε ένα έτοιμο διάγραμμα με διάφορα επίπεδα από τα αγαπημένα του φαγητά, που θα είναι ένας παράγοντας χαράς για αυτόν κάθε φορά που του προσφέρετε το φαγητό. Χρησιμοποιήστε τροφές χαμηλότερης κλίμακας για ευκολότερα αιτήματα εκπαίδευσης και προχωρήστε σε τροφές υψηλότερης κλίμακας για πιο δύσκολες εργασίες. Ξεχωρίστε τα σούπερ σνακ για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Θυμηθείτε, είναι απλώς φαγητό: πειραματιστείτε με φρούτα, λαχανικά, τυριά, όποια λιχουδιά μπορεί να του αρέσει. Προσαρμόστε ανάλογα τις μερίδες των γευμάτων (οι λιχουδιές προσθέτουν θερμίδες στην ημερήσια πρόσληψη τροφής του σκύλου σας!) και αποφύγετε τροφές που είναι τοξικές για τους σκύλους.

Υπενθύμιση: Μην ταΐζετε δωρεάν ή προσφέρετε απεριόριστες ποσότητες φαγητού όλη την ημέρα χωρίς πρόγραμμα. Όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο ένα ισχυρό κίνητρο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.

Εκτός από τα κίνητρα για φαγητό, συμπεριλάβετε επαίνους και παιχνίδι όταν ανεβαίνετε τη σκάλα του φαγητού σας!

Διαχειριστείτε το περιβάλλον του σκύλου σας

Ρυθμίστε τον σκύλο σας για επιτυχία. Του αρέσει να μπαίνει στα σκουπίδια. Κρύψτε τους κάδους του σπιτιού μακριά του. Ντροπαλός σκύλος; Μην τον φέρνετε σε πολυσύχναστες εκδηλώσεις. Δημιουργήστε περιβάλλοντα και καταστάσεις που μπορεί να χειριστεί ο σκύλος σας – μην το πετάξετε στα βαθιά της πισίνας.

Σκεφτείτε και αναδιατυπώστε. Αντί να ρωτήσω, «Πώς μπορώ να σταματήσω τον σκύλο μου να σκάβει στον κήπο;» αναρωτηθείτε, «Πώς μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να σκάβει μόνο σε κατάλληλα μέρη;» Αυτό σας δίνει κάτι να το εκπαιδεύσετε (win-win) αντί να σας βάλει στον πειρασμό να τιμωρήσετε το σκυλί σας (πάντα χάνετε-χάσετε).

Κάντε υπομονή

Η εκμάθηση νέων συμπεριφορών (και η αλλαγή των υπαρχουσών!) είναι περίπλοκη - μην περιμένετε από το σκυλί σας να «το καταλάβει» αμέσως. Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι χρειάζονται 21 ημέρες κατά μέσο όρο για να σχηματίσουν οι άνθρωποι μια νέα συνήθεια, οπότε περιμένετε τουλάχιστον μερικές εβδομάδες να διδάξετε στον σκύλο σας νέα πράγματα. Σίγουρα, μπορεί να μάθει να κάθεται σε μία ή δύο γρήγορες συνεδρίες, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με μπάλα για να γενικεύει ή να γνωρίζει ότι κάθεται σημαίνει να κάθεται ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, τι άλλο συμβαίνει γύρω της ή ποιος είναι τριγύρω.

Ξεκινήστε από μικρός, δουλέψτε με πίστη. Και πάλι, ρυθμίστε την για επιτυχία και χωρίστε την προπόνησή σας σε μικρότερα βήματα όταν είναι απαραίτητο.

Εάν η δουλειά σας φαίνεται δύσκολη, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία εκπαιδευτή με βάση τις ανταμοιβές. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση συμβάλλουν πολύ στον σκύλο σας και ελαχιστοποιούν την απογοήτευση για εσάς. Γελάστε, γιορτάστε μικρές νίκες και περιμένετε ότι μερικές φορές τα πράγματα θα είναι άσχημα. Τα λάθη είναι αναπόσπαστο μέρος της μάθησης τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Βρείτε τον ρυθμό που ταιριάζει και στους δυο σας και διασκεδάστε!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News