Ποια φυτά είναι τοξικά κι επικίνδυνα για τους σκύλους

Τι είναι η φυτοτοξικότητα σε σκύλους;

Τα περισσότερα φυτά είναι ασφαλή για τους σκύλους, αλλά μερικά μπορεί να φέρουν σε μπελάδες τους περίεργους κυνόδοντες. Τα δηλητηριώδη φυτά επηρεάζουν τους σκύλους με πολλούς τρόπους. Μερικά απλώς οδηγούν σε λίγο έμετο και διάρροια, ενώ άλλα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και το νευρολογικό σύστημα του σκύλου (εγκέφαλο και νεύρα).

Σχεδόν κάθε σκύλος θα μασήσει ένα φυτό κάποια στιγμή στη ζωή του. Ας συζητήσουμε ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τους τετράποδους φίλους μας και πότε μπορεί να αντιμετωπίζετε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ποια φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους;

Είναι αδύνατο να καταγράψουμε κάθε φυτό που θα μπορούσε να είναι δηλητηριώδες για τους σκύλους. Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος που τρώει οποιοδήποτε είδος φυτού μπορεί να έχει μια αναστατωμένη κοιλιά.

Μερικά από τα πιο ανησυχητικά φυτά που πρέπει να φάει ένας σκύλος και τα συμπτώματά τους είναι:

Λουλούδια και Βολβοί

Νάρκισσοι — εμετός, σάλια, διάρροια, τρόμος, επιληπτικές κρίσεις, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί και αλλοιωμένη αναπνοή

Calla lily (Ζαντεδέσκια) — έντονος στοματικός ερεθισμός και σάλια, εμετός και δυσκολία στην κατάποση

Foxglove (Δακτυλίτιδα) — εμετός, διάρροια, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, αδυναμία, κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα

Χρυσάνθεμα και μαργαρίτες — εμετός, διάρροια, σάλια, έλλειψη συντονισμού και ερεθισμένο δέρμα

Κρίνο της κοιλάδας — εμετός, διάρροια, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, αδυναμία, κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα

Φθινοπωρινός κρόκος — εμετός, διάρροια, γαστρεντερική αιμορραγία, βλάβη στο συκώτι και στα νεφρά, καταστολή του μυελού των οστών και δυσκολία στην αναπνοή

Τουλίπες και υάκινθοι — εμετός, διάρροια, γαστρεντερική αιμορραγία, σάλια, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, προβλήματα αναπνοής και τρόμος

Αμαρυλλίδα — εμετός, διάρροια, κατάθλιψη, σάλια και τρόμος

Θάμνοι

Πικροδάφνη — σοβαρός εμετός, διάρροια, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, αδυναμία, κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα

Αζαλέα και ροδόδεντρο — εμετός, διάρροια, σάλιασμα, αδυναμία, καρδιακά προβλήματα και κατάθλιψη

Ίταμος — εμετός, καρδιακές ανωμαλίες, δυσκολία στην αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις και αιφνίδιος θάνατος

Δέντρα

Ο φοίνικας Sago (μπορεί επίσης να είναι φυτό του σπιτιού) — εμετός, διάρροια, γαστρεντερική αιμορραγία, μη φυσιολογική αιμορραγία και μώλωπες, ηπατική βλάβη και κώμα

Buckeye (ιπποκάστανο) - εμετός, διάρροια, έλλειψη συντονισμού, κατάθλιψη ή υπερβολικός ενθουσιασμός, διεσταλμένες κόρες, επιληπτικές κρίσεις και κώμα

Αγριοπασχαλιά— εμετός, διάρροια, σιελόρροια, κατάθλιψη, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις

Φυτά εσωτερικού χώρου

Ντιφενμπάχια — έντονος στοματικός ερεθισμός και σάλια, εμετός, δυσκολία στην κατάποση

Αγγλικός κισσός — εμετός, διάρροια και σάλια

Σανσεβιέρια — εμετός και διάρροια

Κεράσι Ιερουσαλήμ — εμετός, διάρροια, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις

Καλανχόη — εμετός, διάρροια, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί

Πόσο τοξικό είναι ένα φυτό για έναν σκύλο;

Ακριβώς επειδή ο σκύλος σας έφαγε μόνο λίγο από ένα τοξικό φυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, οι σκύλοι μπορεί να πεθάνουν αφού φάνε μόνο έναν σπόρο φοίνικα σάγκο.

Καλέστε τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει φάει ένα δηλητηριώδες φυτό.

Συμπτώματα φυτικής τοξικότητας σε σκύλους

Τα πιο κοινά συμπτώματα δηλητηριάσεων από φυτά σε σκύλους σχετίζονται με την επίδρασή τους στο πεπτικό σύστημα.

Άλλα κλινικά συμπτώματα είναι πιθανά, ανάλογα με τον τύπο του φυτού που καταπίνεται από το κουτάβι σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εμετός

Διάρροια

Σάλια

Δυσκολία στην κατάποση

Δερματική ενόχληση

Αδυναμία

Λήθαργος

Κατάρρευση

Σπασμούς

Επιληπτικές κρίσεις

Έλλειψη συντονισμού

Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί

Αναπνευστικά προβλήματα

Ηπατική βλάβη

Βλάβη στα νεφρά

Μη φυσιολογική αιμορραγία και μώλωπες

Κώμα

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου φάει ένα δηλητηριώδες φυτό;

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας θα μπορούσε να έχει φάει ένα δηλητηριώδες φυτό, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων (210-7793777). Μπορεί να σας συστήσουν να φέρετε τον σκύλο σας στο κτηνιατρείο αμέσως για θεραπεία.

Ωστόσο, μπορεί να σας πουν ότι κάποια βασική θεραπεία στο σπίτι (όπως το να ταΐσετε το σκύλο σας με απαλή, ήπια διατροφή) είναι το μόνο που χρειάζεται. Εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του σκύλου σας.

Ποτέ μην προκαλείτε εμετό στο σπίτι, εκτός εάν σας το έχει πει ο κτηνίατρός σας. Το να κάνετε έναν σκύλο να κάνει εμετό μπορεί να τον κάνει πιο άρρωστο, εάν αυτό γίνει λανθασμένα ή κάτω από λάθος συνθήκες.

Θεραπεία φυτικής τοξικότητας σε σκύλους

Η θεραπεία για δηλητηρίαση φυτών θα εξαρτηθεί από το φυτό που καταναλώνεται και από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα του σκύλου σας. Η φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει:

Προκαλώντας εμετό

Αντλώντας το στομάχι του σκύλου σας

Δίνοντας ενεργό άνθρακα ή άλλα φάρμακα που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα

Υγροθεραπεία

Διατροφική υποστήριξη

Ανακούφιση από τον πόνο

Φάρμακα που βοηθούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα του σκύλου (όπως επιληπτικές κρίσεις ή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς)

Πρόγνωση φυτικής τοξικότητας σε σκύλους

Τα περισσότερα σκυλιά που έχουν φάει ένα τοξικό φυτό θα αναρρώσουν εάν λάβουν γρήγορα την κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζονται, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Εάν ένας σκύλος έχει εισχωρήσει σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα ενός δηλητηριώδους φυτού ή εάν είναι ιδιαίτερα γρήγορης δράσης, μπορεί να πεθάνει προτού η θεραπεία έχει την ευκαιρία να είναι αποτελεσματική.

Πρόληψη της φυτικής τοξικότητας σε σκύλους

Ο απλούστερος τρόπος για την πρόληψη δηλητηριάσεων από φυτά σε σκύλους είναι προφανής - κρατήστε τα τοξικά φυτά έξω από το σπίτι και την αυλή σας. Πολλά όμορφα λουλούδια και φυτά που είναι ασφαλή για τα σκυλιά είναι διαθέσιμα.

Αποφύγετε να φέρνετε τον σκύλο σας σε μέρη όπου γνωρίζετε ότι μπορούν να βρεθούν επικίνδυνα φυτά.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κρατήστε τα με λουρί για να μπορείτε να προσέχετε για προβλήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ρύγχος εάν ανησυχείτε ότι δεν θα μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από δηλητηριώδη φυτά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News