5 απίθανα πράγματα που διαισθάνονται οι σκύλοι

Δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν!

Κείμενο: Ελβίρα Δρακάκη

Κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούριο που μπορεί να κάνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Γνωρίζουμε ότι μπορούν να αντιληφθούν πολλές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς αλλά είναι κάποια πράγματα που η δυνατή διαίσθηση, και η μύτη φυσικά, του σκύλου μπορεί να «πιάσει» που συνεχίζουν να μας προκαλούν έκπληξη.
1.    Τη διάθεσή 
Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε αισθανόμαστε λύπη, χαρά, άγχος και πολλές φορές θα έρθουν να κάτσουν δίπλα μας όταν καταλάβουν ότι δεν αισθανόμαστε καλά. Με δύο λόγια, συμπάσχουν με τον άνθρωπό τους.

2.    Την προσοχή
Ακριβώς επειδή τα σκυλιά είναι ευφυή πλάσματα, μπορούν να καταλάβουν πότε αποσπάται η προσοχή μας. Δεν έχετε προσέξει ότι αν σταματήσετε να κοιτάτε το σκύλο σας, ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα, είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που θα σας «κλέψει» μία λιχουδιά από το τραπέζι; Ξέρουν πότε είμαστε πιο χαλαροί και ξέρουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο!

3.    Την αδικία
Έρευνα έδειξε ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε αδικούνται. Οι ερευνητές δημιούργησαν ζευγάρια από σκυλιά και έδωσαν και στα δύο την ίδια εντολή, π.χ. να κάτσουν. Παρόλο που και οι δύο σκύλοι έκαναν ό,τι τους είπαν, επιβράβευση με λιχουδιά πήρε μόνο ο ένας. Σύντομα διαπίστωσαν ότι ο σκυλούκος που «αγνοούσαν» σταμάτησε να δείχνει τη συμπεριφορά που ήθελαν και με τη σειρά του άρχισε να τους αγνοεί και αυτός!

4.    Την ασθένεια
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι αν είστε άρρωστοι, ο σκύλος σας θα είναι συνέχεια δίπλα σας για να σας φροντίσει με το δικό του τρόπο. Πλέον οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι σκύλοι, με κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να μυρίσουν καρκινικά κύτταρα αλλά και άλλες ασθένειες για τις οποίες πολλές φορές οι ίδιοι οι άνθρωποί τους δεν είχαν ιδέα. Κι αυτό γιατί αλλάζει η μυρωδιά ενός ανθρώπου που πάσχει, την οποία ο σκύλος με την παντοδύναμη μύτη του μπορεί να εντοπίσει άμεσα. Εξάλλου, πλέον υπάρχουν σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να ειδοποιούν έναν επιληπτικό πότε θα έχει κρίση ή ένα διαβητικό πότε το πέφτει το ζάχαρό του. 

5.    Την αξιοπιστία
Ιάπωνες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο θέλησαν να ανακαλύψουν αν και πότε θα διαπίστωναν τα σκυλιά ότι ένας άνθρωπος τα κοροϊδεύει. Έβαλαν έναν άνθρωπο να δείξει σε 34 σκυλιά ένα δοχείο με φαγητό. Την  πρώτη φορά, το δοχείο είχε φαγητό, τη δεύτερη ήταν άδειο και την τρίτη είχε ξανά φαγητό. Και φυσικά οι σκύλοι τους «έβαλαν τα γυαλιά» αφού μετά το δεύτερο γύρο, διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι της εμπιστοσύνης τους αφού τους λέει να πάνε σε ένα άδειο δοχείο. Και σταμάτησαν να τον ακούν. Όταν ήρθε ένας νέος ερευνητής να τους υποδείξει να πάνε στο δοχείο, η αρχική αντίδραση των σκύλων ήταν και πάλι να τον εμπιστευτούν. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου φυσικά!

Σχετικά θέματα

«Τι σημαίνει να σε αγαπάει ένας σκύλος»

Ένα συγκινητικό άρθρο από τους New York Times για μια αγάπη «έντονη, αφοσιωμένη…

Εκπαίδευση σκύλων: Κάτι σημαντικό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια!

Οι επαγγελματίες δίνουν έμφαση στη θετική εκπαίδευση, βοηθώντας στο χτίσιμο…

Γιατί είναι καλό να φοράς λουράκι στο σκύλο σου σε δημόσιους χώρους;

Ακόμα και αν είναι το πιο ήσυχο τετράποδο στον κόσμο, έχεις τουλάχιστον 4…

Διαβάζονται τώρα!

Το «ένοχο» βλέμμα του σκύλου στην πραγματικότητα εκφράζει κάτι άλλο

Τι σημαίνει αυτή η έκφραση που παίρνει το τετράποδό σου κάθε φορά που κάνει μια…

7 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τις τρίχρωμες γάτες

Είναι όλες θηλυκές; Έχουν πάντα τις ίδιες αποχρώσεις στη γούνα τους;…

Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο…

Βλέπουν όνειρα τα ζώα;

Η απάντηση είναι ναι!

Πώς θα φροντίσεις μια ηλικιωμένη γάτα

Οι ανάγκες της αλλάζουν στην τρίτη ηλικία, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.