3 ξεκάθαρα σημάδια ότι ο σκύλος σου χρειάζεται περισσότερη άσκηση

Έτσι προσπαθεί να σου πει να τον βγάζεις συχνότερα βόλτα

Όλα τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση, ασχέτως μεγέθους, ράτσας, ηλικίας και ταμπεραμέντου (ναι, ακόμα και οι τετράποδοι τεμπέληδες πρέπει να ασκούνται). 

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για τους σκύλους, αφού επηρεάζει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Καθώς, κατά κανόνα, ζουν μαζί μας σε διαμερίσματα, χωρίς κήπο και ποικιλία ερεθισμάτων, έχουν ανάγκη να βγουν, να τεντώσουν τα πόδια τους, να ανακαλύψουν νέες μυρωδιές, να εξερευνήσουν τον κόσμο. 

Αν πηγαίνεις μαζί του τις καθιερωμένες βόλτες για τις ανάγκες του μπορεί να θεωρείς ότι του παρέχεις όση άσκηση χρειάζεται. Αν όμως κάνει τα 3 πράγματα που αναφέρουμε παρακάτω, τότε μπορεί να σου στέλνει το μήνυμα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ή συχνότερη βόλτα. Εκείνος στο λέει, με τον τρόπο του. Εσύ ακούς;

1.Παχυσαρκία
Είναι ένα όλο και συχνότερο πρόβλημα για τα σκυλιά σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οφείλεται στο ότι τον ταΐζεις πολύ παραπάνω από ότι χρειάζεται, ή του δίνεις συχνά μεζεδάκια από το πιάτο σου. Σκέψου, όμως, ότι όπως και στους ανθρώπους μία πολύ συνηθισμένη αιτία αύξησης του βάρους είναι η έλλειψη άσκησης. Έτσι συμβαίνει και με το σκύλο σου. Δεν μπορεί να πάρει το λουρί του να πάει μόνος του βόλτα! Για αυτό, σήκω, ντύσου και πηγαίνετε να περπατήσετε και να τρέξετε. Θα κάνει καλό και στους δυο σας.

2.Γαυγίζει και κλαίει
Πολλά σκυλάκια που δεν ασκούνται αρκετά, βαριούνται και νιώθουν στρες. Για αυτό είναι πολύ συνηθισμένο να γαυγίζουν ή να κλαίνε χωρίς προφανή αιτία. Και όσο μπορεί να γαυγίζει για να σε ειδοποιήσει ότι κάποιος σου χτυπάει το κουδούνι (λες και δεν ακούς το ίδιο το κουδούνι, αλλά τέλος πάντων…), τόσο μπορεί να γαυγίζει ή να κλαίει για να κερδίσει την προσοχή σου ή απλά να σου πει ότι πρέπει να κάνει κάτι. Κάτι όπως να τρέξει, να σκάψει, να κυνηγήσει το μπαλάκι του, οτιδήποτε. Το γαύγισμα του σκύλου σου, βέβαια, μπορεί να κρύβει πολλά πράγματα. Αν σιγουρευτείς ότι ασκείται όσο πρέπει αλλά δεν υπάρχει βελτίωση, ίσως πρέπει να σκεφτείς λίγο περισσότερο τι μπορεί να θέλει να σου πει.

3. Καταστροφική συμπεριφορά
Άλλο ένα αποτέλεσμα της βαρεμάρας. Τα σκυλιά που βαριούνται και νιώθουν στρες, για να εκτονωθούν, στρέφονται στο σκάψιμο, το δάγκωμα και το μασούλημα και τα «θύματα» συνήθως δεν είναι τα παιχνίδια τους, αλλά ο καναπές σου, το χαλί, ένα παπούτσι, το χαρτί υγείας, κάτι δικό σου τέλος πάντων στο οποίο έχει πρόσβαση. Για αυτό πήγαινέ τον μία μεγαλύτερη βόλτα, άστον κάπου να τρέξει και να κουραστεί. Εκείνος (και ο καναπές σου) θα σε ευγνωμονεί. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News