5 τρόποι να ηρεμήσεις το σκύλο σου

Αν φοβάται τους δυνατούς θορύβους, έχει άγχος αποχωρισμού ή απλά αναστατώνεται εύκολα δες τι πρέπει να κάνεις.

Πολλές φορές, ο σκύλος σου μπορεί να δείχνει σημάδια νευρικότητας αλλά να μην μπορείς να καταλάβεις ακριβώς την αιτία. Μπορεί να έχει κάποια νευρική διαταραχή. Μπορεί να φοβάται τις καταιγίδες. Μπορεί να αναστατώνεται όταν φεύγεις. Για παράδειγμα, ο σκύλος μου αγχώνεται πολύ όταν μένει μόνος του και επειδή δεν μπορώ πάντα να τον έχω μαζί μου (είναι και μεγάλος ο άτιμος και δεν μπαίνει σε λεωφορεία!) ανακάλυψα ότι ηρεμεί με ένα χαπάκι βαλεριάνας! Αν και ο δικός σου σκύλος έχει άγχος και νευρικότητα, διάβασε και πάρε ιδέες πώς μπορείς να τον βοηθήσεις να ηρεμήσει.

1.Ηρεμιστικές λιχουδιές 
Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά προϊόντα με φυσικά συστατικά που μπορείς να δώσεις στο σκύλο σου αφενός για να μείνει απασχολημένος και αφετέρου για να ηρεμήσει μέσα από το αγχολυτικό μασούλισμα! Κάποια είναι μικρές λιχουδιές που μπορείς να του δώσεις για να ηρεμήσει, για παράδειγμα, στη διάρκεια μίας καταιγίδας ή μίας γιορτής με πυροτεχνήματα και άλλα είναι για πιο μεγάλα διαστήματα δαγκώματος. 

2. Κλουβάκι
Μπορεί οι απόψεις για τα μεταλλικά κλουβάκια να διίστανται, αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνεις για το σκύλο σου, αν το κάνεις με σωστό τρόπο. Αν μάθεις στο σκύλο σου να αισθάνεται άνετα στο κλουβί του, μπορεί να ανακαλύψεις ότι θα μπαίνει μέσα κάποιες φορές χωρίς καν να του το ζητήσεις, ειδικά σε φάσεις που αισθάνεται άγχος. Το κλουβί μπορεί να γίνει η φωλιά του σκύλου σου, ένα μέρος όπου μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ενώ αν τον κλείνεις μέσα όταν λείπεις, εξασφαλίζεις ότι δεν θα τραυματιστεί όταν μείνει μόνος του (όπως ο δικός μου που τη μόνη φορά που δεν τον έβαλα σε κλουβί, έφαγε τα καλώδια του φωτιστικού). 

crate.jpg

3.Αρωματοθεραπεία
Αν σου αρέσουν τα εναλλακτικά, μπορείς να αναζητήσεις τις καλύτερες μυρωδιές που υπόσχονται να χαλαρώσουν το σκύλο σου όσο εσύ θα λείπεις. Από συσκευές που βάζεις στην πρίζα, μέχρι σπρέι που μπορείς να ψεκάσεις σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου, ακόμα και πάνω στο σκύλο σου. Διάλεξε αρώματα και αιθέρια έλαια ειδικά σχεδιασμένα για τετράποδα, αφού ορισμένα ανθρώπινα είναι πολύ δυνατά ή ακόμα και τοξικά για τα κατοικίδια.

4.Σωματική επαφή
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα πολλές φορές αισθάνονται καλύτερα με ένα άγγιγμα από αυτούς που αγαπούν. Χάιδεψε το σκύλο σου για να τον ηρεμήσεις σε στιγμές άγχους, όπως π.χ. στην επίσκεψη στον κτηνίατρο ή στη διάρκεια μίας καταιγίδας με κεραυνούς που συνήθως τον στέλνει να κρυφτεί κάτω από τον καναπέ. Κάποιες φορές και μόνο το να βρίσκεσαι κοντά του θα τον βοηθήσει να αισθανθεί ασφαλής. Για αυτό προσπάθησε να μην τον αφήνεις σε φάσεις που ξέρεις ότι θα αγχωθεί και θα τρομάξει, π.χ. το βράδυ της Ανάστασης με τα πυροτεχνήματα.

5. Άσκηση
Και πάλι όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος, η άσκηση πολλές φορές βοηθάει να μειωθεί το στρες. Αν και δεν είναι θεραπεία, η άσκηση βελτιώνει τη γενικότερη διάθεση τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων και βοηθάει να κρατηθεί το μυαλό απασχολημένο με κάτι άλλο από το πράγμα ή την κατάσταση που προκαλεί το άγχος. Το τρέξιμο και το παιχνίδι είναι υπέροχοι τρόποι να μειώσεις το άγχος του νευρικού σκύλου, ενώ παράλληλα κάνεις και κάτι καλό για την υγεία του. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» εξάλλου ισχύει και για τους τετράποδους!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News