Έτσι ωφελεί ο σκύλος την οικογένειά σου

Πώς βοηθά ο τετράποδος φίλος σου την οικογένεια και το παιδί σου.

Όλο και πληθαίνουν οι ειδικοί που μιλούν για τα οφέλη της ύπαρξης ενός κατοικιδίου και ειδικά ενός σκύλου σε μία οικογένεια. Όταν η απόκτησή του γίνεται με σωστό τρόπο και προϋποθέσεις, όταν ο σκύλος δεν αποτελεί «αξεσουάρ» ή ένα πλάσμα «πεταμένο» σε ένα κήπο ή μπαλκόνι, μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα δώρα για σένα και το παιδί σου. 

Ένας σκύλος διδάσκει, διασκεδάζει και χαρίζει σε ένα παιδί μία ξεχωριστή μορφή συντροφικότητας. Του προσφέρει υποστήριξη και ένα αίσθημα ασφάλειας. Σε τι άλλο βοηθάει;

Άγχος: το ήξερες ότι στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη η επίσκεψη σε νοσοκομεία ή σχολεία σκύλων θεραπείας που βοηθούν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους να διαχειριστούν και να αποβάλλουν το άγχος τους; Μάλιστα στο παρελθόν έγινε μία έρευνα, όπου ζητήθηκε από παιδιά να διαβάσουν μπροστά σε ένα συνομήλικό τους, έναν ενήλικα και έναν σκύλο. Τα παιδιά ήταν περισσότερο ήρεμα όταν διάβαζαν στο σκύλο. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Συναισθηματική ανάπτυξη: ένας σκύλος δεν κρίνει ποτέ ένα παιδί αλλά το αγαπά και το αποδέχεται όπως είναι. Έτσι, ακόμα και ένα «μαζεμένο» παιδί μπορεί να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τον εαυτό του, ενώ όταν είναι έξω και κάνει βόλτα με το κατοικίδιό του, είναι πολύ πιθανό να γίνει το επίκεντρο της προσοχής άλλων παιδιών που θα θέλουν να παίξουν, να δουν ή να χαϊδέψουν το σκύλο του, ενισχύοντας την κοινωνική εικόνα που έχει το παιδί.
Παράλληλα, ο σκύλος είναι πάντα εκεί για να προσφέρει στήριξη και παρηγοριά σε ένα παιδί. Μπορεί να στραφεί σε αυτό όταν αισθάνεται στενοχώρια, θλίψη ή φόβο και ο σκύλος θα είναι εκεί και θα ακούσει (ακόμα κι αν δεν μπορεί να απαντήσει!) το πρόβλημα που το απασχολεί χωρίς διακοπές και αντιρρήσεις. 

Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση: αν το παιδί αναλάβει τη φροντίδα των αναγκών του σκύλου, π.χ. να του γεμίζει το μπολ με νερό, να τον χτενίζει, κλπ, μπορεί να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας και της εμπιστοσύνης. Αναλαμβάνοντας τη φροντίδα και των συναισθηματικών του αναγκών, όταν για παράδειγμα φοβάται να πάει στον κτηνίατρο, το βοηθά να μάθει για τα συναισθήματα των άλλων και να αναπτύξει ενσυναίσθηση, να κατανοεί δηλαδή και να σέβεται τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων γύρω του.

Οικογενειακοί δεσμοί: μπορεί να είναι λιγότερο προφανές, αλλά η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να ενισχύσει και τους οικογενειακούς δεσμούς. Αν ο σκύλος σου είναι μέλος της οικογένειας, αποτελεί πολλές φορές το επίκεντρο της προσοχής σε οικογενειακές δραστηριότητες. Από την άλλη, μερικές φορές ακόμα και το να παρακολουθείς το σκύλο σου να κυνηγάει την ουρά του ή να παίζεις μαζί του με τη μπάλα του μπορεί να βοηθήσει εσένα και όλη σου την οικογένεια να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε. 

Και αν όλα αυτά δεν σε έπεισαν για τα καλά που κάνει ο σκύλος στην οικογένειά σου, θυμήσου ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα σκύλο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες ή άσθμα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News