3 λόγοι να μάθεις το σκύλο σου το «κάτσε»

Αυτήν την εντολή θα την χρειαστείς οπωσδήποτε! 

Κείμενο: Ελβίρα Δρακάκη

Το «κάτσε» είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθεις στο σκύλο ή το κουτάβι σου. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ βαρετό ή γενικό και να προτιμάς να του μάθεις να κάνει τούμπες ή τριπλό τόλουπ, αλλά πίστεψέ με , είναι από τις πιο χρήσιμες και απαραίτητες εντολές που μπορείς να του μάθεις. 

Εξάλλου, συνήθως είναι και από τις πιο εύκολες, αφού το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και μερικές από τις αγαπημένες του λιχουδιές! Κι αν συνεχίζεις να διστάζεις, δες γιατί πρέπει οπωσδήποτε να του μάθεις να κάθεται:

Για ασφάλεια
Το «κάτσε» είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία πρόληψης. Γιατί; Σκέψου μόνο πόσες φορές μπορεί ο σκύλος σου να πάει να πάει να περάσει το δρόμο χωρίς να κοιτάξει αν έρχεται αμάξι (εντάξει, εσύ πρέπει να κοιτάς, αλλά καταλαβαίνεις το νόημα…) Πόσες φορές μπορεί να πάει να χαιρετήσει-κυνηγήσει κάποιον που δεν πρέπει, όπως μία γάτα ή μία μέλισσα. Το «κάτσε» είναι απαραίτητο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Βοηθά το σκύλο σου να εστιάσει αλλού και εσένα να μην γίνεις εκείνος ο τύπος που προσπαθεί (συνήθως μάταια) να συγκρατήσει το σκύλο του από το λουρί. 

Για καλύτερη συμβίωση
Σκέψου ότι αν του μάθεις να κάθεται, δεν θα μπλέκεται στα πόδια σου κάθε φορά που, για παράδειγμα μαγειρεύεις, με κίνδυνο αφενός να πέσεις στα πατώματα και αφετέρου να του ρίξεις κατά λάθος καυτό φαγητό. Επίσης, δεν θα φοβάσαι κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα σου ότι θα πεταχτεί έξω από τη χαρά του. Ή θα μπορείς να του βάλεις το λουράκι του χωρίς να δίνετε μάχη κάθε φορά. Ακόμα περισσότερο, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς πιο εύκολα οποιαδήποτε κατάσταση όταν έχεις πάνω από ένα σκύλο.
 
Για λόγους ευγένειας
Δεν εννοώ ότι θα μάθει να κάθεται και αυτόματα θα γίνει ένας μικρός λόρδος ή λαίδη. Αλλά σκέψου ότι ένας ενθουσιασμένος σκύλος μπορεί να απολαμβάνει να χοροπηδάει πάνω σου. Και μπορεί εσύ να το διασκεδάζεις, αλλά ίσως υπάρχουν άλλοι γύρω σου, φίλοι και συγγενείς, που δεν αισθάνονται το ίδιο. Ίσως ο σκύλος σου είναι πολύ μεγαλόσωμος και μπορεί να ρίξει κάποιον κάτω από τον ενθουσιασμό του. Ίσως, επίσης, έχει τη συνήθεια να χοροπηδάει σε τραπέζια και πάγκους όταν μυριστεί φαγητό. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι θέμα ευγένειας εκ μέρους σου να του μάθεις να κάθεται . 

Σχετικά θέματα

«Τι σημαίνει να σε αγαπάει ένας σκύλος»

Ένα συγκινητικό άρθρο από τους New York Times για μια αγάπη «έντονη, αφοσιωμένη…

Το λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να μάθουμε στο σκύλο μας μια εντολή

Και ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθήσουμε, σύμφωνα με μια trainer.

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο τη γάτα σου και πώς

Ένας μικρός οδηγός... επιβίωσης και για τους δυο σας.

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…