«Ο επίμονος κηπουρός» - Όταν δεν σταματά να σκάβει

Τι θέλει να σου πει όταν κάνει τον κήπο σου σεληνιακό τοπίο.

Το σκάψιμο είναι μία απόλυτα φυσιολογική δραστηριότητα για τους σκύλους, ωστόσο εσένα μπορεί να σε φέρνει στα όριά σου γιατί μόλις φύτεψες καινούρια λουλούδια και στα έχει μαδήσει ή έχει γεμίσει τον κήπο κρατήρες. 

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις το λόγο για τον οποίο σκάβει. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να τον κάνουν «κηπουρό». Μπορεί να το κάνει λόγω του ενστίκτου του κυνηγού που είναι θαμμένο στο DNA του ή για να κρύψει κόκκαλα και παιχνίδια, που είναι επίσης ενστικτώδης συμπεριφορά για να προφυλάξει το φαγητό του από τα άλλα ζώα. 

Αν επικεντρώνεται σε κάποιο σημείο δίπλα σε πόρτα ή σε φράχτη, μπορεί να το κάνει γιατί προσπαθεί να βγει από τον κήπο. Άλλοι σκύλοι σκάβουν για να δροσιστούν, αν έχει πολύ ζέστη, αφού κάτω από το επιφανειακό χώμα η γη είναι συνήθως πιο υγρή και δροσερή. 

Σε περίπτωση που η σκυλίτσα σου ετοιμάζεται να γεννήσει, μπορεί να σκάβει προσπαθώντας να φτιάξει φωλιά για τα κουτάβια της.

Υπάρχουν ράτσες που μοιάζουν να έχουν γενετική προδιάθεση για το σκάψιμο, όπως πχ τα τεριέ ή τα λαμπραντόρ. Άλλοι σκύλοι μπορεί να το κάνουν γιατί βαριούνται, γιατί το βρίσκουν διασκεδαστικό, γιατί κάπου πρέπει να εκτονώσουν την ενέργειά τους ή γιατί απλά θέλουν να σου τραβήξουν την προσοχή

Όταν βρεις την αιτία που ο δικός σου σκύλος επιδίδεται στο ευγενές άθλημα του σκαψίματος, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τη συνήθειά του αυτή. Για παράδειγμα αν απλά βαριέται, φρόντισε να τον βγάζεις περισσότερες βόλτες και να του προσφέρεις τη δυνατότητα να εκτονώνεται τακτικά με άσκηση και παιχνίδι. Αν προσπαθεί να βγει για να πάει στα ζώα του γείτονα, προσπάθησε να βάλεις κάποιο εμπόδιο για να μην τα βλέπει.

Σε κάθε περίπτωση, μην τον τιμωρήσεις για το σκάψιμο, ειδικά αν δεν τον δεις την ώρα που το κάνει. Αν μπορείς να αφιερώσεις χρόνο, παρατήρησέ τον όταν είναι στον κήπο και απότρεψέ τον την ώρα που πάει να σκάψει. Μπορείς ακόμα, αν διαθέτεις το χώρο, να του αφιερώσεις ένα σημείο όπου θα μπορεί να σκάβει ανενόχλητoς! 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News