Τεστ: Πόσο έτοιμος είσαι να υιοθετήσεις σκύλο; 

Κάνε αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν μπορείς να αναλάβεις μια τέτοια δέσμευση.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Η εικόνα ενός χαριτωμένου κουταβιού που αντίκρισες σε αγγελία για υιοθεσία δεν αρκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι η απόφαση να το πάρεις σπίτι σου θα σε δεσμεύσει για τα επόμενα δέκα, δεκαπέντε χρόνια. Προτού λοιπόν κάνεις το μεγάλο βήμα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι είσαι έτοιμος, θέτοντας στον εαυτό σου τις παρακάτω 5 ερωτήσεις:

1. Είσαι έτοιμος να καλύψεις το κόστος της φροντίδας ενός σκύλου; Ακόμα και αν δεν τον αγοράσεις αλλά τον υιοθετήσεις μέσω φιλοζωικής οργάνωσης, υπολόγισε ότι θα επιβαρυνθείς ετησίως με τα έξοδα σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αγοράς εξοπλισμού (σπιτάκι, μαξιλάρι, παιχνίδια κ.λπ.) και, πιθανόν, φιλοξενίας τους σε ξενώνα σε περίπτωση ξαφνικής απουσίας σου από το σπίτι.

2. Μπορείς να διαθέσεις αρκετό χρόνο σε ένα σκύλο; Υπολόγισε καθημερινά μία με δύο βόλτες (διάρκειας τουλάχιστον 10 λεπτών), συν την ώρα που θα χρειαστεί να αφιερώνεις στην εκπαίδευση, το παιχνίδι και τη συστηματική φροντίδα του (μπάνιο, χτένισμα, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αν χρειάζεται). Κι αυτό αφορά όλα τα σκυλιά, από τα κουτάβια μέχρι τα ηλικιωμένα.

3. Προβλέπεται στο προσεχές μέλλον να αλλάξεις σπίτι ή δουλειά; Αν για παράδειγμα τώρα ζεις σε μονοκατοικία αλλά υπάρχει πιθανότητα να μετακομίσεις σε διαμέρισμα, τουλάχιστον προτίμησε μια μικρόσωμη ράτσα σκύλου. Αν, πάλι, ενδέχεται να αλλάξεις δουλειά και να αυξηθούν οι ώρες εργασίας σου, αυτή τη στιγμή η υιοθεσία ενός σκύλου ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

4. Πώς τα πάνε τα άτομα του περιβάλλοντός σου με τους σκύλους; Υπάρχει κίνδυνος να βρεθείς σε σύγκρουση με το σύντροφό σου, ο οποίος δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα σκυλιά; Μήπως το παιδί σου υποφέρει από κάποια αλλεργία; Τέτοια ζητήματα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν από την υιοθεσία ενός ζώου, το οποίο δεν είναι είδος δώρου με δυνατότητα επιστροφής στο κατάστημα και σίγουρα όχι άψυχο αντικείμενο που μπορείς να πετάξεις στο δρόμο.

5. Είσαι έτοιμος να βάλεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα; Ίσως σού ακούγεται υπέροχη ιδέα το να βγάζεις βόλτα το σκύλο σου ένα γλυκό φθινοπωρινό πρωινό. Είσαι όμως διατεθειμένος να κάνεις το ίδιο και στη διάρκεια μιας νύχτας του χειμώνα, μέσα στο σκοτάδι και την παγωνιά; Ή να ξενυχτήσεις ένα βράδυ για να παρακολουθήσεις την πορεία της υγείας του σκύλου σου και να τον μεταφέρεις, αν χρειαστεί, εσπευσμένα στον κτηνίατρο; Η υιοθεσία ενός ζώου δεν φέρνει μόνο μεγάλες χαρές αλλά και θυσίες, για τις οποίες πρέπει να είσαι προετοιμασμένος.


 

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο τη γάτα σου και πώς

Ένας μικρός οδηγός... επιβίωσης και για τους δυο σας.

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…