Μεγάλος σκύλος, μικρό διαμέρισμα: πώς θα πετύχει ο συνδυασμός

Ακολούθησε αυτά τα 5 tips για να εξασφαλίσεις την αρμονική συμβίωσή σας.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη


Μπορεί ένας μεγαλόσωμος σκύλος να ζήσει σε διαμέρισμα; Βασικά η απάντηση δεν έχει να κάνει τόσο με το μέγεθός του όσο με το χαρακτήρα του και τον τρόπο ζωής του υποψήφιου ιδιοκτήτη.

Παρά το μέγεθός τους, πολλά μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν λιγότερη ενέργεια από τα μικρόσωμα και χρειάζονται λιγότερα τετραγωνικά για να εκτονωθούν. Σημασία άλλωστε δεν έχει τόσο το μέγεθος ενός σπιτιού όσο ο χρόνος που αφιερώνουμε στον τετράποδο φίλο μας.

Με λίγα λόγια, ένας τετράποδος γίγαντας μπορεί να γίνει ο καλύτερος συγκάτοικός σου σε ένα διαμέρισμα – αρκεί, προτού ακόμα τον υιοθετήσεις, να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.

Θέσε στον εαυτό σου την ερώτηση: Αφήνοντας στην άκρη το μέγεθός του, ο συγκεκριμένος σκύλος θα μπορέσει να ζήσει σε διαμέρισμα; 

Υπάρχουν μικροσκοπικά σκυλιά που γαβγίζουν διαρκώς ή που χρειάζονται πολλές ώρες σωματικής δραστηριότητας και μεγαλόσωμα σκυλιά που απολαμβάνουν απλά να αράζουν με τις ώρες στο χαλί. Τα βασικά κριτήρια λοιπόν μιας αρμονικής συμβίωσης με σκύλο σε διαμέρισμα είναι τα επίπεδα ενέργειάς του, η ηλικία του, το πόσο συχνά και πόσο δυνατά γαβγίζει, καθώς και χαρακτηριστικά όπως η φιλικότητά του απέναντι σε ξένους (η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια πολυκατοικία).

Δώσε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας

Ο σκύλος σου θα είναι πιο ευτυχισμένος αν βγαίνετε μια βόλτα την ημέρα μαζί, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα, παρά αν τον αφήνεις όλη μέρα να περιπλανιέται μόνος στην αυλή μιας μονοκατοικίας. Μπορείς λοιπόν άνετα να τον φιλοξενήσεις σε τριάρι, αρκεί να έχεις το χρόνο για καθημερινές, τακτικές βόλτες και να υπάρχουν οι υποδομές για να εκτονώνεται (π.χ. πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις) στην περιοχή όπου ζεις.

Δείξε σεβασμό στους γείτονές σου

Μην αφήνεις το σκύλο σου να γαβγίζει για πολλές ώρες, να κάνει τις ανάγκες του σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και φρόντιζε να μαζεύεις πάντα τις ακαθαρσίες που αφήνει στη διάρκεια της βόλτας. Αυτοί οι κανόνες, φυσικά, αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες ζώων. Ωστόσο, εκείνοι που έχουν μεγαλόσωμα σκυλιά πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί με τους γύρω τους, γιατί θα έρθουν επιπλέον αντιμέτωποι με την προκατάληψη «μεγάλος σκύλος ίσον επικίνδυνος σκύλος», ακόμα και αν στην πραγματικότητα το τετράποδό τους είναι… αρνάκι.

Φρόντισε να βεβαιωθείς ότι οι κανονισμοί της πολυκατοικίας επιτρέπουν μεγαλόσωμους σκύλους

Επιπλέον, αν το διαμέρισμα δεν είναι ιδιόκτητο αλλά νοικιασμένο, συζήτησέ το με το σπιτονοικοκύρη σου προτού υιοθετήσεις ένα μεγαλόσωμο (αλλά και μικρόσωμο) σκύλο. Δεν είναι όλοι θετικοί απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Υπολόγισε στα διαθέσιμα τετραγωνικά και την «προίκα» του

Μεγαλόσωμος σκύλος σημαίνει πιο ογκώδης εξοπλισμός: μεγαλύτερο κρεβάτι, δοχείο φαγητού, παιχνίδια και ούτω καθεξής. Εξασφάλισε λοιπόν για την «προίκα» του σκύλου σου έναν άνετο αποθηκευτικό χώρο προτού βρεθείς να σκοντάφτεις μέσα στη νύχτα σε λαστιχένιες μπάλες σκορπισμένες στο πάτωμα. 

Σχετικά θέματα

Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για να υποδεχτείς ένα νέο κουτάβι

Πώς θα δημιουργήσεις ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για το καινούριο…

5 λόγοι για να υιοθετήσεις ενήλικο σκύλο από καταφύγιο ζώων

Συν ένας ακόμα, μάλλον ο σημαντικότερος λόγος: Τα ζώα αυτής της κατηγορίας…

8 σημάδια ότι αγαπάς τον σκύλο σου περισσότερο από τους φίλους σου

Τα παρακάτω πράγματα μαρτυρούν την αδυναμία που έχεις στο τετράποδό σου.

Διαβάζονται τώρα!

Φτιάξε το τέλειο σνακ για τον σκύλο σου!

Χάρισε του ενέργεια με μια μοναδική σπιτική νοστιμιά.

Έχει μεγαλώσει; Έτσι θα ζήσει καλύτερα και περισσότερο

3 εύκολοι τρόποι να φροντίσεις το ηλικιωμένο… ζωάκι σου.

Ο σκύλος μου καταστρέφει το σπίτι, τι να κάνω;

Ξεκινήστε την εκπαίδευσή του από τριών μηνών

Μήπως το pet σου σε… αρρωσταίνει;

Μάθε πώς θα προστατευτείς από 3 ασθένειες που μπορεί να σου μεταδώσει το…

Έξι χρήσιμες συμβουλές για να μην χάσετε τον σκύλο σας

Κανένας ιδιοκτήτης σκύλου δεν θα ήθελε να βιώσει αυτή την αγωνία...