Η συμβίωση με ένα σκύλο προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι ωφελεί σοβαρά την υγεία των νεότερων μελών της οικογένειας, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.

Ένας σκύλος στο σπίτι προστατεύει τα παιδιά από το έκζεμα και το άσθμα. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν δύο νέες αμερικανικές μελέτες, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμβίωση με ένα τετράποδο ωφελεί πολλαπλά την υγεία ενός παιδιού για τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το έκζεμα, παρόλο που είναι αρκετά κοινό σε βρέφη, μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές αλλεργίες, ρινικές αλλεργίες και άσθμα», σχολίασε σχετικά η Gagandeep Cheema, αλλεργιολόγος και συγγραφέας της μίας μελέτης. «Θελήσαμε να δούμε λοιπόν αν ένας σκύλος λειτουργεί προστατευτικά, επιβραδύνοντας αυτή τη διαδικασία».

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας, καθώς τα τετράποδα τα εφοδιάζουν με ωφέλιμα βακτήρια (τα λεγόμενα προβιοτικά). Άλλες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι ενδέχεται να προστατεύουν τα παιδιά και από κρυολογήματα και ωτίτιδες. Υπάρχουν ακόμα και επιστημονικά ευρήματα που λένε ότι τα σκυλιά βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν την όρασή τους, διδάσκοντάς τους πώς να ξεχωρίζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο από ένα πρόσωπο ζώου!

Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό τον όγκο ερευνητικών δεδομένων, η Cheema και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 782 ζεύγη μαμάδων-παιδιών, που είχαν περάσει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε κλειστό χώρο με σκύλους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η συμβίωση μιας εγκυμονούσας με έναν τουλάχιστον σκύλο συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στο παιδί μέχρι την ηλικία των δύο ετών, όφελος που παρατείνεται μάλιστα, σε κάποιο βαθμό, μέχρι τα δέκατα γενέθλιά του.

Στη δεύτερη μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν πώς επηρεάζονται 180 παιδιά με άσθμα από τη συνύπαρξή τους με ένα σκύλο. Το δείγμα μοιράστηκε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα παιδιών εκτέθηκε σε ένα αλλεργιογόνο το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά που είναι αλλεργικά στα σκυλιά. Η δεύτερη ομάδα εκτέθηκε σε άλλες ουσίες που απελευθερώνουν οι σκύλοι, όπως κάποια βακτήρια. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; Τα βακτήρια μειώνουν τα συμπτώματα του άσθματος, αλλά τα αλλεργιογόνα τα επιδεινώνουν.

Συνοπτικά, η δεύτερη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος λειτουργεί προστατευτικά κατά του άσθματος, εκτός αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στα σκυλιά. Τι κάνουμε, λοιπόν, στην τελευταία περίπτωση;

Δεν χρειάζεται να αποχωριστούμε το ζωάκι μας, απαντούν οι ειδικοί. Αρκεί να παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης, για παράδειγμα τα παιδιά μας να πλένουν συστηματικά τα χέρια τους, να μην αφήνουμε να μπαίνει ο σκύλος στο παιδικό δωμάτιο και να τον κάνουμε συχνά μπάνιο ώστε να μειώνουμε τις αλλεργιογόνες ουσίες που απελευθερώνει.

Πού οφείλεται η προστατευτική δράση ενός τετράποδου κατά των αλλεργιών και του άσθματος στα παιδιά; Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν μια απάντηση. Φαίνεται όμως ότι μπορείτε να υιοθετήσετε άφοβα εκείνο το κουταβάκι που εδώ και καιρό σας ζητούν τα παιδιά σας.

Πηγή: Childit.gr

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News