Σκύλος στο αυτοκίνητο: 8 συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις

Τα dos και don’ts για να τον προστατέψεις από τους κινδύνους.

Μια από τις πιο χαριτωμένες εικόνες είναι εκείνη του σκύλου που ξεπροβάλλει από το παράθυρο του αυτοκινήτου απολαμβάνοντας τη θέα και το αεράκι. Όμως πίσω από το ρομαντικό της υπόθεσης ενός road trip με το σκύλο σου κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι. Τι πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να προστατέψεις το κατοικίδιό σου;

1. Μην αφήνεις το σκύλο σου να περιφέρεται ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο. Και αυτός, όπως και εσύ, διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για τον οδηγό.

2. Χρησιμοποίησε το ειδικό κάθισμα ασφαλείας για κατοικίδια. Ή μια ζώνη αυτοκίνητου για σκύλους (ένα ρυθμιζόμενο σαμαράκι).

3. Μην τον αφήνεις μόνο του σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία μόλις ξεπερνά τους 30 βαθμούς, ένα αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο μπορεί μέσα σε λιγότερη από μία ώρα να γίνει θερμοκήπιο, προκαλώντας θερμοπληξία στο σκύλο σου. Από την άλλη, στη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά, ένας σκύλος μόνος στο αυτοκίνητο κινδυνεύει από υποθερμία.

4. Μην τον αφήνεις να κάθεται στην αγκαλιά σου ενώ οδηγείς. Ακόμα και αν είναι το πιο ήρεμο κατοικίδιο στον κόσμο, μία απότομη κίνησή του (για παράδειγμα, για να ξύσει το αυτί του) αρκεί για να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Επιπλέον, το άνοιγμα του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης μπορεί να συνθλίψει το ζώο.

5. Βοήθησέ τον να συνηθίσει τις διαδρομές με το αυτοκίνητο πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Κάνε σύντομες βόλτες με το αυτοκίνητο, με το σκύλο στο πίσω κάθισμα, για να βεβαιωθείς ότι, πρώτον, δεν υποφέρει από φοβία και δεύτερον, είναι έτοιμος για ένα μεγαλύτερο ταξίδι.

6. Μην τον ταΐζεις πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Καθώς κάποια σκυλιά παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο, αν ξεκινήσει με γεμάτο στομάχι μπορεί να κάνει εμετό στη διάρκεια της διαδρομής. Για παν ενδεχόμενο, ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου συστήσει φάρμακα κατά της ναυτίας, τα οποία θα πάρεις μαζί σου. 

7. Μην τον αφήνεις να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο. Αυτή η όμορφη εικόνα είναι και επικίνδυνη, καθώς ο σκύλος σου μπορεί να τραυματιστεί από διερχόμενο όχημα. Απλά άφησε μια χαραμάδα ανοιχτή, για να ανανεώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

8. Πάρε μαζί σου τις απαραίτητες προμήθειες. Όπως ένα κάλυμμα καθισμάτων, ένα σακουλάκι για να μαζέψεις τις ακαθαρσίες του, το αγαπημένο του παιχνιδάκι που θα τον κρατήσει απασχολημένο ώστε να αποφύγεις τις «γκρίνιες» στη διάρκεια του ταξιδιού και ένα μπολάκι φρέσκο νερό, για να ενυδατώνεται όποτε στεγνώνει το στόμα του.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News