5 τρόποι να προετοιμαστείς για μια πεζοπορία με το σκύλο σου

Έτσι θα την οργανώσεις εύκολα και με ασφάλεια για όλους, είτε πρόκειται να κρατήσει 30 λεπτά είτε πολλές ώρες.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Ιδανική εποχή η άνοιξη να πάρεις τα βουνά με τον τετράποδο φίλο σου. Αρκεί όμως να έχεις προετοιμαστεί σωστά, ώστε να μετατρέψεις τη βόλτα σε μια απολαυστική εμπειρία για όλους και να προστατεύσεις το κατοικίδιό σου από κινδύνους. Πώς;

1. Βοήθησε το σκύλο σου να χτίσει αντοχή: Δεν μπορείς να πάρεις ένα σκυλάκι, κυριολεκτικά, του καναπέ και να περπατήσετε με τις ώρες στο βουνό, αν δεν έχει προηγηθεί η αντίστοιχη σωματική δραστηριότητα. Γι’ αυτό, ξεκίνησε μαζί του με είκοσι λεπτά, ας πούμε, πεζοπορίας, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο και το βαθμό δυσκολίας, μέχρι να είστε (και οι δύο!) σε θέση να διασχίσετε ένα πιο απαιτητικό και μεγαλύτερο μονοπάτι.

2. Επένδυσε στον απαραίτητο εξοπλισμό: Θα χρειαστείς σίγουρα ένα λουρί με σαμαράκι. Προαιρετικά, αν ο σκύλος σου είναι μεγαλόσωμος και δυνατός, μπορείς να αγοράσεις και ένα σακίδιο πλάτης για σκύλους (σε φυσικά και ηλεκτρονικά pet shops), όπου ο φίλος σου μπορεί να μεταφέρει ελαφριά αντικείμενα όπως φάρμακα πρώτων βοηθειών.

3. Εκπαίδευσέ τον να έρχεται όταν τον καλείς: Η εντολή ανάκλησης είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Και για να μη κινδυνεύεις να τον χάσεις σε μια βόλτα σας και για να είσαι σίγουρος ότι στη διάρκειά της δεν θα ενοχλήσει άλλους ανθρώπους ή ζώα.

4. Προστάτευσε την υγεία του: Αν είναι κοντότριχος και ανοιχτόχρωμος, καλό θα ήταν να του φορέσεις ένα ειδικό αντιηλιακό για σκύλους. Αν υποφέρει από αλλεργίες π.χ. σε έντομα, ενημέρωσε τον κτηνίατρο μήπως θα μπορούσες να κουβαλάς κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο στις βόλτες σας (αν και, όπως μπορείς να διαβάσειςεδώ, τουλάχιστον οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικό). Τέλος, πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου άφθονο νερό, γιατί μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί και, τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, να οδηγηθεί ακόμα και στη θερμοπληξία.

5. Διάλεξε τον κατάλληλο προορισμό: Μπορείς άνετα να πας μαζί του σε κάποιο βουνό γύρω από την Αθήνα, όπως στον Υμηττό ή την Πάρνηθα, αλλά αν επιλέξεις κάποιο χώρο πρασίνου στο εσωτερικό της πόλης βεβαιώσου προηγουμένως ότι δέχεται ζώα.

Σχετικά θέματα

Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη…

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Τι λέει το ζώδιο του σκύλου σου για την προσωπικότητά του;

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το αγαπημένο σου τετράποδο

Διαβάζονται τώρα!

Γιατί κάνουν οι γάτες διαυγή εμετό και πότε είναι ανησυχητικό

Πότε είναι χωρίς σημασία και πότε ένδειξη προβλήματος υγείας

Δείτε πώς μια έφηβη διώχνει αρκούδα από την αυλή του σπιτιού της

Έχοντας πρώτα ακούσει τα γαυγίσματα των σκύλων της

Ποιοι σκύλοι αγαπούν πολύ το νερό και την κολύμβηση

Και θα γίνουν ιδανικοί συνοδοί στα μπάνια του καλοκαιριού

Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη…

Το καλό είναι στη φύση τους 

«Ας επιστρέψουμε στη φύση λίγη από την καλοσύνη που μας προσφέρει»