Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με ένα σκύλο

Γιατί ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι πάντα ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού;

Κάποιες φορές η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε ένα σκύλο και ένα παιδί καταλήγει επεισοδιακή. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Αμερικανός εκπαιδευτής σκύλων PJ Ward, κάποια παιδιά φοβούνται τα σκυλιά, τα οποία, με τη σειρά τους, «πιάνουν» το φόβο των παιδιών και γίνονται επίσης νευρικά. Επιπλέον, ένα παιδί είναι πιθανότερο να κάνει απότομες κινήσεις, που ίσως τρομάξουν το σκύλο. Επομένως, «οι γονείς πρέπει να κρατήσουν όσο γίνεται πιο χαμηλή την ένταση σε μια συνάντηση ανάμεσα σε σκύλο και παιδί», προειδοποιεί ο εκπαιδευτής.

Πώς μπορούμε όμως να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την πρώτη τους επαφή π.χ. με το σκύλο που μόλις υιοθετήσαμε ή που πρόκειται να συναντήσουμε σε ένα φιλικό σπίτι; Ο εκπαιδευτής δίνει τις παρακάτω συμβουλές.

-Να ενημερωθούμε εκ των προτέρων όσο γίνεται καλύτερα για το σκύλο που θα συναντήσουμε. Μπορούμε π.χ. να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του για να βεβαιωθούμε ότι δεν γίνεται επιθετικός αλλά ούτε κάνει απότομες κινήσεις από τον ενθουσιασμό του (με κίνδυνο, για παράδειγμα, ένας μεγαλόσωμος σκύλος να ορμήσει στο παιδί για να παίξει μαζί του, ρίχνοντάς το κάτω).

-Να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μη φοβάται, προειδοποιώντας το όμως ταυτόχρονα να μην πλησιάσει το σκύλο πάρα πολύ με τη μία. Στην πρώτη τους συνάντηση καλό είναι ο σκύλος να βρίσκεται καθισμένος ή ξαπλωμένος. Το παιδί, βέβαια, πρέπει αρχικά να κρατά μια απόσταση από αυτόν και να τον πλησιάσει με αργές και προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην τον κάνει να νιώσει ότι απειλείται. Έτσι, θα έχουμε κι εμείς όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

–Να είμαστε σε επαγρύπνηση για προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σκύλος ετοιμάζεται να επιτεθεί. Όπως γρύλισμα, αυτιά μαζεμένα προς τα πίσω, ευδιάκριτο λευκό των ματιών, αποκάλυψη δοντιών. Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, πρέπει να απομακρύνουμε αμέσως το παιδί.

-Να μην αφήνουμε καθόλου μόνα τους στον ίδιο χώρο ένα σκύλο και ένα παιδί, αλλά να είναι πάντα υπό την επίβλεψη δύο, ιδανικά, ενηλίκων, οι οποίοι θα επέμβουν σε περίπτωση που αγριέψει η κατάσταση.

-Στη διάρκεια της συνάντησης, ας προσπαθήσουμε όσο γίνεται να είμαστε κι εμείς πιο ήρεμοι και χαλαροί, γιατί μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας τόσο στο παιδί μας όσο και στο σκύλο.

-Αν μόλις υιοθετήσαμε σκύλο, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε παίρνοντας μαζί μας στις συνεδρίες και το παιδί μας. Με αυτό τον τρόπο, θα τα βοηθήσουμε να χτίσουν από την αρχή μια αρμονική σχέση αγάπης με την καθοδήγηση του επαγγελματία.

-Σε γενικές γραμμές δεν είναι θέμα φυλής το πόσο καλά τα πηγαίνει ένας σκύλος με τα παιδιά, ωστόσο κάποιες πιο υπομονετικές και παιχνιδιάρικες ράτσες θα γίνουν ο καλύτερος σύντροφος των παιδιών. Μερικές από αυτές είναι τα Μπιγκλ, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Παγκ, τα Κόλεϊ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ. Αν και ένα ημίαιμο μπορεί επίσης να εξελιχθεί στον καλύτερο φίλο όλων των μελών της οικογένειάς μας.

Διαβάστε εδώ πού οφείλονται οι επιθέσεις των σκύλων σε παιδιά και πώς θα τις προλάβετε.

Πηγή: Childit.gr

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News