Ένας τετράποδος σύμβουλος ψυχικής υγείας στο σπίτι σου

Μάθε τα πάντα για τους σκύλους συναισθηματικής υποστήριξης

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Ένας σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι ένας σκύλος που εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει καθορίσει ότι μπορεί να παρέχει κάποιο όφελος σε άτομο με πνευματική ή συναισθηματική αναπηρία. Δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση και παρέχουν συναισθηματική ή ψυχική σταθερότητα στον ιδιοκτήτη τους μέσω της αγάπης και της συντροφικότητάς τους. Τα σκυλιά συναισθηματικής υποστήριξης (Emotional Support Dog) επίσης κοινώς ονομάζονται Companion Dogs και είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ζώου συναισθηματικής στήριξης (ESA). Δεν είναι σκυλιά υπηρεσίας – ή σκύλοι βοηθοί.

Ποιες δυσκολίες προσφέρονται για ένα συναισθηματικό σκυλί υποστήριξης;

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του κοινωνικού άγχους και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Γενική διαταραχή άγχους

Είτε ανησυχείτε συνεχώς είτε έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε, ο ESA ή ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να είναι εκεί για να ανακουφίσει κάποια από την καθημερινή ανησυχία.

Κατάθλιψη

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι εκεί για να σας παρηγορήσει αν παλεύετε με την κατάθλιψη και θα είναι εκεί για να σας σηκώνει από το κρεβάτι κάθε πρωί.

1200boys-brother-childhood-551579.jpg 

Διαταραχή πανικού

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να είναι εκεί για να σας ηρεμήσει (μερικές φορές αυτό σημαίνει απλώς να τα έχετε δίπλα σας) όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση πανικού.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αλλά ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του συναισθηματικού φορτίου που βιώνετε.

Διπολική διαταραχή

Ανεξαρτήτως της αλλαγής σας στις διαθέσεις, τα επίπεδα ενέργειας ή δραστηριότητας, ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να είναι μια σταθερά ανάμεσα στις ακανόνιστες αλλαγές της καθημερινής σας ψυχικής κατάστασης, εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή.

Συμπτωματική ψυχαναγκαστική διαταραχή

Έχοντας OCD είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Με το να είστε ιδιοκτήτης σκύλου συναισθηματικής υποστήριξης, θα μπορούσατε να έχετε έναν γούνινο φίλο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

GettyImages-633971992-HUD-SupportPet-1552580108-e1552580183495.jpg 

Διαταραχή ελέγχου παρορμήσεων

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει με τις παρορμήσεις και τις έξεις σας όχι μόνο με την ήρεμη προσωπικότητα αλλά και την ικανότητά του να σας χαλαρώνουν όταν νιώθετε έντονα την ανάγκη κάποιας εξάρτησής σας.

Φοβίες και Φόβοι

Θα μπορούσε να είναι φόβος για ύψη ή φόβο κοινωνικών καταστάσεων, ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι εκεί για να μειώσει κάποια συμπτώματα από το άγχος.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους ή PTSD μπορεί να είναι οτιδήποτε, από εφιάλτες έως ακραίες ανησυχίες / αγωνία προηγούμενων εμπειριών, αλλά ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να είναι δίπλα σας κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών και να σας βοηθήσει με την ψυχική σας υγεία.

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Είναι δύσκολο να πρέπει να αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη την ίδια χρονική περίοδο κάθε χρόνο, έχοντας όμως ένα σκύλο συναισθηματικής υποστήριξης μπορείς να αρχίσεις να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα, με τη φροντίδα και την παρουσία του στη ζωή σου.

Πώς γίνεται η πιστοποίηση ενός σκύλου συναισθηματικής υποστήριξης

Tα πιστοποιημένα ζώα συναισθηματικής στήριξης, έχουν κάποια επιπλέον σημαντικά δικαιώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Στην Αμερική τα ζώα αυτά είναι σύμφωνα με το νόμο, ισότιμα νομικά με τους σκύλους υπηρεσίας. Εχουν μεταξύ άλλων δικαίωμα να ταξιδέψουν αεροπορικώς μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στη καμπίνα του αεροπλάνου, χωρίς να είναι απαραίτητο το να βρίσκονται σε ειδικό κλουβί ή στο χώρο αποσκευών.

Ένα κατοικίδιο πιστοποιείται ως ζώο συναισθηματικής υποστήριξης σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, μετά από παροχή ιατρικής βεβαίωσης από πιστοποιημένο επαγγελματία ψυxικής υγείας. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται μετά από ιατρική εκτίμηση από ειδικό ιατρό και πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι έγκυρη με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Η διαδικασία πιστοποίησης ενός κατοικίδιου ως ζώο συναισθηματικής υποστήριξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απλή και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Σχετικά θέματα

Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη…

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Τι λέει το ζώδιο του σκύλου σου για την προσωπικότητά του;

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το αγαπημένο σου τετράποδο

Διαβάζονται τώρα!

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια

Γιατί η γάτα μου χάνει βάρος;

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συνήθως ένα σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος…

Τι σημαίνουν τα ωχρά ούλα στα σκυλιά;

Αρχικά, μάθετε πώς μοιάζουν συνήθως τα ούλα του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να…

Τι είναι το γλαύκωμα στις γάτες και πώς εμφανίζεται

Προκαλεί μια επώδυνη αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι και μπορεί να οδηγήσει σε…

Χρειάζεται να κάνω μπάνιο στη γάτα μου;

Και πώς να το κάνω με τον πιο ανώδυνο κι εύκολο τρόπο για όλους

Γιατί κάνουν οι γάτες διαυγή εμετό και πότε είναι ανησυχητικό

Πότε είναι χωρίς σημασία και πότε ένδειξη προβλήματος υγείας