Ένας τετράποδος σύμβουλος ψυχικής υγείας στο σπίτι σου

Μάθε τα πάντα για τους σκύλους συναισθηματικής υποστήριξης

 

Ένας σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι ένας σκύλος που εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει καθορίσει ότι μπορεί να παρέχει κάποιο όφελος σε άτομο με πνευματική ή συναισθηματική αναπηρία. Δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση και παρέχουν συναισθηματική ή ψυχική σταθερότητα στον ιδιοκτήτη τους μέσω της αγάπης και της συντροφικότητάς τους. Τα σκυλιά συναισθηματικής υποστήριξης (Emotional Support Dog) επίσης κοινώς ονομάζονται Companion Dogs και είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ζώου συναισθηματικής στήριξης (ESA). Δεν είναι σκυλιά υπηρεσίας – ή σκύλοι βοηθοί.

Ποιες δυσκολίες προσφέρονται για ένα συναισθηματικό σκυλί υποστήριξης;

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του κοινωνικού άγχους και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Γενική διαταραχή άγχους

Είτε ανησυχείτε συνεχώς είτε έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε, ο ESA ή ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να είναι εκεί για να ανακουφίσει κάποια από την καθημερινή ανησυχία.

Κατάθλιψη

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι εκεί για να σας παρηγορήσει αν παλεύετε με την κατάθλιψη και θα είναι εκεί για να σας σηκώνει από το κρεβάτι κάθε πρωί.

1200boys-brother-childhood-551579.jpg 

Διαταραχή πανικού

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να είναι εκεί για να σας ηρεμήσει (μερικές φορές αυτό σημαίνει απλώς να τα έχετε δίπλα σας) όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση πανικού.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αλλά ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του συναισθηματικού φορτίου που βιώνετε.

Διπολική διαταραχή

Ανεξαρτήτως της αλλαγής σας στις διαθέσεις, τα επίπεδα ενέργειας ή δραστηριότητας, ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης θα μπορούσε να είναι μια σταθερά ανάμεσα στις ακανόνιστες αλλαγές της καθημερινής σας ψυχικής κατάστασης, εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή.

Συμπτωματική ψυχαναγκαστική διαταραχή

Έχοντας OCD είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Με το να είστε ιδιοκτήτης σκύλου συναισθηματικής υποστήριξης, θα μπορούσατε να έχετε έναν γούνινο φίλο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

GettyImages-633971992-HUD-SupportPet-1552580108-e1552580183495.jpg 

Διαταραχή ελέγχου παρορμήσεων

Ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει με τις παρορμήσεις και τις έξεις σας όχι μόνο με την ήρεμη προσωπικότητα αλλά και την ικανότητά του να σας χαλαρώνουν όταν νιώθετε έντονα την ανάγκη κάποιας εξάρτησής σας.

Φοβίες και Φόβοι

Θα μπορούσε να είναι φόβος για ύψη ή φόβο κοινωνικών καταστάσεων, ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης είναι εκεί για να μειώσει κάποια συμπτώματα από το άγχος.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους ή PTSD μπορεί να είναι οτιδήποτε, από εφιάλτες έως ακραίες ανησυχίες / αγωνία προηγούμενων εμπειριών, αλλά ο σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να είναι δίπλα σας κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών και να σας βοηθήσει με την ψυχική σας υγεία.

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Είναι δύσκολο να πρέπει να αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη την ίδια χρονική περίοδο κάθε χρόνο, έχοντας όμως ένα σκύλο συναισθηματικής υποστήριξης μπορείς να αρχίσεις να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα, με τη φροντίδα και την παρουσία του στη ζωή σου.

Πώς γίνεται η πιστοποίηση ενός σκύλου συναισθηματικής υποστήριξης

Tα πιστοποιημένα ζώα συναισθηματικής στήριξης, έχουν κάποια επιπλέον σημαντικά δικαιώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Στην Αμερική τα ζώα αυτά είναι σύμφωνα με το νόμο, ισότιμα νομικά με τους σκύλους υπηρεσίας. Εχουν μεταξύ άλλων δικαίωμα να ταξιδέψουν αεροπορικώς μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στη καμπίνα του αεροπλάνου, χωρίς να είναι απαραίτητο το να βρίσκονται σε ειδικό κλουβί ή στο χώρο αποσκευών.

Ένα κατοικίδιο πιστοποιείται ως ζώο συναισθηματικής υποστήριξης σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, μετά από παροχή ιατρικής βεβαίωσης από πιστοποιημένο επαγγελματία ψυxικής υγείας. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται μετά από ιατρική εκτίμηση από ειδικό ιατρό και πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι έγκυρη με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Η διαδικασία πιστοποίησης ενός κατοικίδιου ως ζώο συναισθηματικής υποστήριξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απλή και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News