Πώς να δημιουργήσετε την τέλεια καθημερινή ρουτίνα για τον σκύλο σας

Καθημερινές μικρές συνήθειες που κάνουν μεγάλη διαφορά

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Εάν εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, τα σκυλιά μας είναι πλάσματα της ρουτίνας. Οι οργανωτικοί άνθρωποι που ακολουθούν ένα χρονοδιάγραμμα τείνουν να μεγαλώνουν σκύλους που έχουν επίσης το δικό τους πρόγραμμα. Αλλά ακόμη και αν το προσωπικό σας πρόγραμμα δεν απαιτεί απόλυτη υπακοή, ο σκύλος σας δεν δυσκολεύεται καθόλου να ακολουθήσει το δικό του με ευλαβική συνέπεια, επειδή τα σκυλιά αγαπούν το να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα.

 

Εδώ θα βρεις πώς να φτιάξεις ένα καθημερινό πρόγραμμα που ο σκύλος σου θα το λατρεύει και μαζί με το πρόγραμμα θα λατρεύει και εσένα!

 

Πρωινή άσκηση

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να ξυπνάνε με χαλαρό ρυθμό, αργά και νωχελικά. Τα σκυλιά ωστόσο μόλις ξυπνήσουν είναι έτοιμα για άσκηση και παιχνίδι. Ακόμα κι αν το δικό σας σώμα δεν έχει ακόμα ξυπνήσει, μπείτε στη διαδικασία να παίξετε μαζί του. Πετάξτε του το μπαλάκι μερικές φορές ή τραβήξτε του το παιχνίδι από το στόμα. Θα δείτε ότι θα γίνει ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα και των δύο.

 

Breakfast time

Οι Βρετανοί έχουν ένα ανέκδοτο όταν θέλουν να περιγράψουν κάτι που θυμίζει πραγματικό χάος αποκαλώντας το «πρωινό σκύλου». Ωστόσο, το πρωινό του σκύλου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Από τηγανίτες με φιστικοβούτυρο, βάφλες με κολοκύθα ή ειδικά σκυλίσια χειροποίητα μπισκοτάκια τα πρωινό των σκύλων είναι μια υγιεινή συνήθεια για όσους θέλουν να κακομαθαίνουν με καλό τρόπο τα κατοικίδιά τους.

dogroutine2.jpg 

Στοματική υγιεινή

Θα γνωρίζετε ήδη ότι το στόμα ενός σκύλου μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστη αναπνοή. Δυστυχώς, τα σκυλιά όμως δεν μπορούν να βουρτσίσουν μόνα τους τα δόντια τους. Και ακόμη πιο δυστυχώς, πολλοί από εμάς παραλείπουν αυτό το μέρος της ρουτίνας. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο περίπου το 10% βουρτσίζει τα δόντια του κατοικίδιου ζώου τους σε καθημερινή βάση. Εάν νομίζετε ότι η αναπνοή του σκύλου σας είναι τώρα ενοχλητική, αν την αμελήσετε μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα κατάσταση στοματικής υγείας. Κανείς δεν το θέλει (ή τα βρώμικα φιλιά που συνοδεύουν), οπότε εκπαιδεύστε το σκυλί σας να λατρεύει την οδοντόβουρτσα ή αλλιώς θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε το εσωτερικό της αίθουσας αναμονής του κτηνιάτρου σας.

 

Περιμένοντας να γυρίσετε από τη δουλειά

Αυτό είναι το πιο θλιβερό μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενός σκύλου (ενίοτε και του ανθρώπου), αλλά οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να πάμε στη δουλειά για να βγάλουμε τα προς το ζην. Ένας σκύλος μπορεί να μείνει μόνος του στο σπίτι, ενώ οι άνθρωποι φεύγουν για να πάνε στις δουλειές τους, αλλά όταν ακούσουν ξανά τα κλειδιά σας στην πόρτα, τα σκυλιά μας γνωρίζουν ότι είναι ώρα για το καλύτερο μέρος της ρουτίνας τους. Ωστόσο όσο λείπετε φροντίστε να υπάρχει νερό, παιχνίδια που μπορεί να απασχολήσει τον εαυτό του ενώ και η μουσική για σκύλους (με ειδικά podcasts ή Playlists) έχει αποδειχθεί ότι είναι κάτι που τους αρέσει.

dogroutine3.jpg 

Η ώρα της βόλτας – άσκηση, σύνδεση και όχι αγγαρεία

Βάλτε στο πρόγραμμα τη βόλτα, την περιπλάνηση ή την πεζοπορία. Η βόλτα ή το παιχνίδι στο πάρκο για είναι ένα απαραίτητο μέρος της ρουτίνας ενός σκύλου, όχι μόνο για την τουαλέτα του και γιατί η άσκηση είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του όπως και η κοινωνικοποίηση. Όλοι -άνθρωποι και σκύλοι- πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι κάθε τόσο. Άλλωστε την εποχή της καραντίνας, όσοι είχαν σκύλο θεωρούνταν εξαιρετικά προνομιούχοι με δικό τους νούμερο μετακίνησης!

 

Διατροφή

Το να φροντίζετε το να τρώει ο σκύλος σας συγκεκριμένες ώρες όπως και το να έχετε μια συγκεκριμένη και προβλεπόμενη εναλλαγή ή επιλογή στο μενού του είναι κάτι που αναβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο ζωής του και της συναισθηματικής του πληρότητας.

 

Επιστροφή στο κρεβάτι

Ακόμα και αν δεν δίνετε δικαίωμα πρόσβασης στο κρεβάτι σας, το να υπάρχει μια ρουτίνα ύπνου και για τον σκύλο σας του κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα και συντονίζει τους ρυθμούς και το βιολογικό ρολόι και των δυο σας.

Σχετικά θέματα

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το νερό και να νιώθει άνετα να κολυμπήσει

Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα και είναι ωραίο να μάθετε στο σκύλο σας πώς να…

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

Δημιουργήστε ένα ισχυρότερο δεσμό, τρέχοντας με τον σκύλο σας

Μια υγιή συνήθεια με πολλαπλά οφέλη και για τους δυο σας

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Δώστε στέγη στο κατοικίδιο της καρδιάς σας

και ξεκινήστε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της απέραντης αγάπης!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ποιες ασθένειες μπορεί να κολλήσει κάποιος από τη γάτα του;

Θέματα υγείας και απορίες που ζητούν απαντήσεις

26/8 Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Σκύλου

Με υπέροχες animated ιστορίες για τον πιο πιστό και πιο αγαπημένο μας τετράποδο…