Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του σκύλου σας μπορεί να αντιληφθεί πολλά

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Οι επιστήμονες λένε ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν 10.000 έως 100.000 φορές πιο έντονα από τους ανθρώπους. Δεδομένου αυτού, εκτός του ότι σίγουρα ενδιαφέρονται για τη μυρωδιά μας, μπορούν και να καταλάβουν πολλά μυρίζοντάς μας μας.

«Τα σκυλιά μας μπορούν να μας μυρίσουν σαν ένα βιβλίο», λέει η Alexandra Horowitz, ιδρυτής του εργαστηρίου Dog Cognition του Barnard College, και συγγραφέας των Our Dogs, Ourself. Ερευνητής στο πεδίο της γνώσης του σκύλου, είναι επίσης συγγραφέας δύο άλλων βιβλίων σχετικά με τα σκυλιά, συμπεριλαμβανομένου του μπεστ σέλερ Inside of a Dog.

«Όταν έφερα σκυλιά και ανθρώπους στο εργαστήριό μου, άρχισα να εξετάζω τη σχέση με σκύλους και ανθρώπους», λέει η Alexandra. «Είμαι βέβαιη ότι θα μπορούσατε να μου πείτε για την προσωπικότητα, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του σκύλου σας», λέει «και αν το σκυλί σας μπορούσε να μιλήσει, θα μπορούσε να μου πει για τη δική σας».

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν τη διάθεση ενός ατόμου μόνο με τη μυρωδιά (αν και λαμβάνουν επίσης στοιχεία από τη γλώσσα του σώματός μας). Και τα σκυλιά σίγουρα ανταποκρίνονται στον τρόπο με τον οποίο μυρίζουν οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που τους ενδιαφέρουν, λένε ειδικοί όπως ο νευροεπιστήμονας Gregory Berns.

«Αυτό που βλέπει και ξέρει ο σκύλος έρχεται μέσα από τη μύτη του. Κάθε σκυλί -ο σκύλος παρακολούθησης, φυσικά, αλλά και ο σκύλος που βρίσκεται δίπλα σας, και ροχαλίζει, στον καναπέ- βασίζεται στη μυρωδιά για να μάθει τον κόσμο γύρω του κι είναι αδιανόητα πλούσιος ως προς τα οσφρητικά ερεθίσματα αλλά και τα δεδομένα που λαμβάνει μέσω της όσφρησης. Στο Our Dogs, Ourself, η Alexandra λέει ότι κάθε μέρα τα σκυλιά εκτελούν εκπληκτικά και μερικές φορές ανησυχητικά κατορθώματα μέσω της όσφρησης και μπορούν να μας διδάξουν να μάθουμε μερικές από τις χαμένες οσφρητικές μας δεξιότητες.

«Τα σκυλιά παρατηρούν μια αλλαγή στη χημεία του σώματος όταν είστε άρρωστοι, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να απομονώσουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά - αν και η επιστήμη προσπαθεί να το κάνει», συνεχίζει η Alexandra. «Οι άνθρωποι ήταν πιο εξοικειωμένοι με τη χημεία του σώματος πριν προχωρήσει η επιστήμη και πριν τα σκυλιά χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ασθενειών. Για παράδειγμα, οι γιατροί μπορούσαν να πουν ότι ένα άτομο με φυματίωση μύριζε σαν χαλασμένο ψωμί. Πιστεύω ότι τα σκυλιά νοιάζονται για το πώς μυρίζουμε».

«Μπορούμε να πλύνουμε το κρεβάτι μας, αλλά νομίζω ότι τα σκυλιά μας προτιμούν το κρεβάτι τους ή το κρεβάτι σας άπλυτο - φυσικά όχι σε υπερβολικό σημείο. Αλλά αυτό που θεωρούμε καθαρή μυρωδιά μπορεί να μην είναι επιθυμητό», συνεχίζει η Alexandra. «Ο σκύλος μου κοιμόταν στο παπούτσι μου, για παράδειγμα. Οι άνθρωποι μιλάνε για τα σκυλιά τους που μασούν ρούχα - που μασήσαν εσώρουχα. Δεν μασούν νέα ρούχα: Έχετε αφήσει τη μυρωδιά σας και αυτό είναι που τους αρέσει κι αναζητούν – τη μυρωδιά σας.

dogsmell2.jpg

Τα σκυλιά προτιμούν τους ευτυχισμένους ανθρώπους

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να καθορίσουν τη διάθεση ενός ατόμου μόνο από τη μυρωδιά. Τα ανθρώπινα συναισθήματα εκδηλώνονται φυσικά σε φερομόνες ή χημειοσήματα που εκπέμπονται από το σώμα και τα σκυλιά μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτές τις αλλαγές. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα όργανο που δεν διαθέτουν οι άνθρωποι: το vomeronasal όργανο, επίσης γνωστό ως όργανο Jacobson. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της ρινικής οδού ενός σκύλου και αντιλαμβάνεται τις φερομόνες.

Ποιος δεν έχει ακούσει την έκφραση, «τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν φόβο;» Όταν ανησυχείτε, αρχίζετε να ιδρώνετε. Εσείς και άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην το παρατηρήσετε, αλλά ένας σκύλος θα το κάνει, επειδή τα σκυλιά μπορούν να έχουν έως και 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους, ενώ ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου έξι εκατομμύρια.

Ο καθηγητής του MIT Andreas Mershin εξειδικεύεται την τεχνητή όσφρηση. Εργάζεται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα δημιουργούσε τη δυνατότητα ενός έξυπνου τηλεφώνου να μυρίζει αλλαγές στην υγεία ενός ατόμου. «Το κινητό σας τηλέφωνο πρέπει να έχει μια μύτη για να σώσει τη ζωή σας», λέει ο Andreas. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η αίσθηση της μυρωδιάς ενός σκύλου εξακολουθεί να ξεπερνά κάθε ποσότητα κώδικα προγραμματισμού μέχρι σήμερα. «Τα σκυλιά μέχρι στιγμής μπορούν να ανιχνεύσουν οποιοδήποτε καρκίνο [τους ζητήθηκε να εντοπίσουν] αλλά και την ελονοσία και τη νόσο του Πάρκινσον».

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το σκυλί σας θα μπορούσε να πει πότε δεν είστε καλά, δεν κάνετε λάθος. «Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από ιό ή βακτήρια, θα μυρίζει διαφορετικά», λέει η Αλεξάνδρα. «Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές των ανθρώπων τους».

 

(αφορμή για το άρθρο στάθηκε δημοσίευση στο modermdogmagazine

Σχετικά θέματα

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη…

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…