Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το νερό και να νιώθει άνετα να κολυμπήσει

Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα και είναι ωραίο να μάθετε στο σκύλο σας πώς να απολαμβάνει τα παιχνίδια στη θάλασσα

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Εάν έχετε έναν σκύλο που είναι απρόθυμος κολυμβητής, το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απόλαυσης με το κολύμπι είναι να ακολουθήσετε το ρυθμό με το οποίο το σκυλί σας είναι άνετο και να μην πιέσετε ή να αναγκάσετε το σκυλί σας να κολυμπήσει. Οι παλιομοδίτικες προσεγγίσεις του εξαναγκασμού ή της ρίψης ενός σκύλου για να τους μάθουν να κολυμπούν δεν είναι μόνο σκληρές αλλά και επικίνδυνες. Θέλουμε τα σκυλιά μας να αισθάνονται ασφαλή και να ελέγχουν πότε και πώς μπαίνουν στο νερό. Δουλεύοντας με το ρυθμό του σκύλου σας, θα βοηθήσετε το σκυλί σας να δημιουργήσει θετικές σχέσεις με το κολύμπι και το παιχνίδι στο νερό.

Βήμα 1: Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας λιχουδιές υψηλής αξίας για να ανταμείψετε το σκυλί σας που βρίσκεται κοντά στο νερό. Ένα μακρύ λουρί είναι χρήσιμο για να κρατήσετε το σκυλί σας μαζί σας, αλλά και για να του δώσετε περισσότερη ελευθερία να εισέλθει και να βγει από το νερό. Μείνετε στην απόσταση με την οποία ο σκύλος σας είναι άνετος, για μερικά σκυλιά το σημείο αυτό είναι όταν βρίσκονται στην άκρη του νερού ή της πισίνας και για άλλα σκυλιά που μπορεί να απέχει κάποια μέτρα. Είναι εντάξει αν οι πρώτες σας προπονήσεις δεν περιλαμβάνουν κολύμπι με το σκυλί σας! Ο πρωταρχικός στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να αφιερώσετε χρόνο για να βοηθήσετε το σκυλί σας να νιώθει αυτοπεποίθηση κοντά στο νερό.

Βήμα 2: Καθώς το σκυλί σας γίνεται πιο άνετο, πλησιάστε το νερό συνεχίζοντας να ανταμείβετε το σκυλί σας. Έχετε πολλές λιχουδιές υψηλής αξίας ή / και παιχνίδια υψηλής αξίας για το σκυλί σας. Εάν το σκυλί σας έχει κίνητρα για παιχνίδια, τα πλωτά παιχνίδια που είναι ασφαλή στο νερό μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης καθώς το σκυλί σας παίζει μαζί τους σε ρηχά νερά.

swimdog2.jpg

Βήμα 3: Όταν το σκυλί σας είναι άνετο να παίζει στην άκρη του νερού, μετακινηθείτε στα ρηχά νερά και συνεχίστε να προσφέρετε λιχουδιές και / ή να παίζετε με παιχνίδια. Μην πιέζετε και μην αναγκάζετε το σκυλί σας να σας ακολουθήσει σε βαθύτερα νερά. Διατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις διασκεδαστικές και παιχνιδιάρικες. Εάν έχετε πολλά σκυλιά ή εάν ο σκύλος σας είναι σκύλος κοινωνικός και έχει σκύλους φίλους που τους αρέσει το νερό, μπορεί να βοηθήσει το σκυλί σας να παρακολουθήσει άλλα σκυλιά να απολαμβάνουν να κολυμπούν στο νερό.

Βήμα 4: Αυξήστε σταδιακά το βάθος του νερού που παίζει ο σκύλος σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εύρεση μιας πισίνας ή φυσικής θέσης νερού που έχει βαθμιαία κλίση στο νερό είναι πολύ σημαντική ειδικά για σκύλους που είναι νέοι ή νευρικοί για κολύμπι.

Βήμα 5: Καθώς το σκυλί σας είναι άνετο να εισέρχεται στο νερό μέχρι το βάθος κολύμβησης, μπείτε στο νερό κοντά στο σκυλί σας όπου μπορείτε να σταθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ο σκύλος σας ανησυχεί, μπορείτε να τον βοηθήσετε να τον επαναφέρετε στο βάθος στο οποίο ένιωθε προηγουμένως άνετα. Προσφέρετε πολλούς λεκτικούς επαίνους καθώς το σκυλί σας αρχίζει να κολυμπά και στη συνέχεια να τον ενθαρρύνετε να επιστρέψει στα ρηχά νερά: επαίνους, παιχνίδι, ενθάρρυνση και επανάληψη! Η μετάβαση μεταξύ κολύμβησης σε ρηχά νερά με πολλές ανταμοιβές θα δημιουργήσει στον σκύλο σας αυτοπεποίθηση αλλά και θα του δώσετε με αυτόν τον τρόπο να καταλάβει ότι έχει τον έλεγχο να εισέρχεται και να βγαίνει από το νερό όποτε θέλει.

 

 

Σχετικά θέματα

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη…

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…