Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου

Ζήσε σαν τον σκύλο σου ή κάν’ το όπως το αγαπημένο σου κατοικίδιο! Συνήθως νομίζουμε ότι εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε να μάθουμε και να διδάξουμε στον σκύλο μας – όμως αντί να μπούμε στη διαδικασία να τον εκπαιδεύσουμε, ας σταματήσουμε ένα λεπτό κι ας σκεφτούμε όλα αυτά τα πολύτιμα μαθήματα που έχει να μας προσφέρει για το πώς να ζήσουμε -και κυρίως να απολαύσουμε- τη ζωή μας!

Πρωινή ρουτίνα

Ξυπνάς το πρωί, τεντώνεσαι καλά καλά πρώτα πριν σηκωθείς από το κρεβάτι και ξεκινάς την πρωινή σου ρουτίνα. Όλοι το κάνουμε αυτό, εκτός εάν το σκυλί σου το κάνει διαφορετικά. Ο σκύλος σου ενθουσιάζεται να σε ξυπνάει, τεντώνεται και είναι αμέσως ενθουσιασμένος για την πρωινή ρουτίνα. Η πιο σημαντική διαφορά, ο σκύλος σου είναι ενθουσιασμένος ενώ εσύ έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι όλα όσα πρέπει να κάνεις και πόσο γρήγορα πρέπει να αρχίσεις. Τα σκυλιά παραμένουν στη στιγμή. Ξέρουν τι θα έρθει, πρόκειται να έρθει όταν θα είναι η ώρα να έρθει.

Δεν λέω ότι πρέπει να πας αργά στη δουλειά ή να πάρεις τη μισή μέρα για να ξεκινήσεις. Παρακολούθησε τον χρόνο για να μην αργήσεις αλλά μένοντας συνειδητά στη στιγμή. Ζήστε τον πρωινό ενθουσιασμό ακριβώς όπως το σκυλί σου. Να είσαι ενθουσιασμένη με την ευχάριστη μυρωδιά του καφέ, τη γεύση του πρωινού σου, τον ήχο ή την αίσθηση του νερού και ό,τι άλλο αποτελεί την πρωινή σου ρουτίνα. Κάνε κάτι που σου αρέσει, κι ας είναι μόνο για λίγα λεπτά. Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις ποιοτικό χρόνο με τον δάσκαλό σου (το σκυλί) ως μέρος της ρουτίνας σου. Πρέπει να χαμογελάς στην αρχή της ημέρας σου.

Πάρε έναν υπνάκο

Δεν χρειάζεται να κοιμηθείς στο πάτωμα, αλλά μια καρέκλα, καναπές ή κρεβάτι είναι μια χαρά. Όταν νιώθεις ότι έχεις φτάσει την ώρα της ημέρας όπου είσαι σωματικά ή διανοητικά εξαντλημένη, κάνε ένα διάλειμμα. Ο ύπνος δεν είναι σημάδι ότι τελείωσε η μέρα! Ακριβώς όπως το σκυλί σου, θα έχεις λιγότερη γκρίνια και περισσότερη ενέργεια μετά. Φορτίζεις πιο εύκολα τις μπαταρίες της ενέργειάς σου όταν δεν τις αφήνεις να αδειάσουν τελείως. Χαλαρώστε τη στιγμή, ηρεμήστε το μυαλό σας και αφήστε τον εαυτό σας να επαναφορτιστεί και να επαναφέρετε.

likedogd.jpg

Οικογενειακοί φίλοι

Οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους αποτελούν ουσιαστική πτυχή μιας υγιούς ισορροπημένης ζωής. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα σκυλιά μας για τις σχέσεις και πώς να συμπεριφερόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τους μυρίσεις ή να πηδήξεις πάνω τους όταν έρχονται σπίτι αλλά θα πρέπει να νιώθεις χαρά και να τους την δείχνεις. Πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζουν ή να βιώνουν την χαρά σου σε κάποιο επίπεδο. Η παραμονή στη στιγμή σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις προηγούμενες διαφωνίες, καβγάδες και ζητήματα να περάσουν και να βιώσεις εκ νέου το σήμερα για αυτό που είναι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε μνησικακίες. Θυμήσου; ο σκύλος σας δεν είναι αρκετά ανόητος για να ξεχάσει το παρελθόν και να μην λάβει εκπαιδευμένες αποφάσεις για τους ανθρώπους. Μπορείς να υιοθετήσεις το παράδειγμά του και να έχεις μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και να δείχνεις πιο εύκολα συγχώρεση. Το σκυλί σου είναι ο πιο αμερόληπτος κριτής ενός. Εάν το σκυλί σου δεν συμπαθεί κάποιον φίλο σου, αναρωτήσου το γιατί πριν να είναι πολύ αργά. Εμπιστεύσου το ένστικτο του σκύλου σου και άρχισε να ακούς και το δικό σου περισσότερο.

Υπαίθριος χρόνος

Έχει πολλούς λόγους που ο σκύλος σου ανυπομονεί να τον πας βόλτα κι η επαφή με τη φύση θα σου κάνει κι εσένα μεγάλο καλό. Η φύση διεγείρει το μυαλό και όλες τις αισθήσεις του σώματός σου και του σκύλου σου. Κάθισε στον κήπο, παίξε μαζί του στο γρασίδι, περπάτησε σε ένα μονοπάτι κι απόλαυσε όλες τις μυρωδιές, τα γύρω αξιοθέατα και τους φυσικούς ήχους. Επικεντρώσου σε αυτά, και ακριβώς όπως ένα σκυλί, το μυαλό σου θα καθαρίσει. Ζήσε την ύπαιθρο με ενθουσιασμό και χαρά. Μπορείς επίσης και να αφιερώσεις χρόνο για να παίξετε ένα παιχνίδι ή να χαλαρώσεις στη σκιά ενός δέντρου. Ή μπορεί να μιμηθείς την κοινωνικοποίηση του σκύλου σου και να κάνεις νέες γνωριμίες και φιλίες στο πάρκο με άλλους γονείς σκύλων.

likedogeb.jpg

Φαγητό / λιχουδιές

Το φαγητό είναι κάτι που όλοι θεωρούμε απαραίτητο και μερικές φορές μια υποχρέωση όταν έχουμε να αποφασίσουμε τι ή πού να φάμε. Συχνά, τρώμε ή δοκιμάζουμε το φαγητό μας ενώ σκεφτόμαστε άλλα πράγματα ή ενώ δουλεύουμε χωρίς να αφιερώνουμε χρόνο να το απολαύσουμε. Ωστόσο, αν δεις ο σκύλος σου την ώρα που τρώει κάνει μόνο αυτό, αφιερώνεται στο φαγητό του ή στη μικρή λιχουδιά του και το απολαμβάνει.

Έλεγχος υγείας

Σου είναι πιο εύκολο να φροντίζεις τον σκύλο σου, να ελέγχεις το βιβλιάριό του και να τον πηγαίνεις τακτικά στον κτηνίατρο – ενώ παράλληλα φροντίζεις να του παρέχεις τη σωστή τροφή που καλύπτει τις ανάγκες του αλλά και να έχει χρόνο άσκησης μέσα στη μέρα του. Αν με τον ίδιο ζήλο ελέγχεις τη δική σου ποιότητα ζωής, τις ώρες ξεκούρασης, τις ώρες με φίλους, την άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο, την επαφή με τη φύση και τα απαραίτητα τσεκ απ θα δεις ότι η υγεία σου θα αναβαθμιστεί.

Ζήσε σαν το σκύλο σου και ο κόσμος και θα έχεις περισσότερη χαρά και συνειδητή ικανοποίηση στην καθημερινότητά σου – με πολύ μικρές και εύκολες αλλαγές.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News