Όσφρηση – μια αίσθηση με μεγάλη σημασία

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να ικανοποιεί την οσφρητική του ανάγκη στον περίπατό του

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αναγνωρίζουν τη σημασία της διέγερσης του σκύλου τους πνευματικά και σωματικά. Όχι μόνο επειδή είναι ό,τι καλύτερο για τη γενική ευημερία του σκύλου, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες προβληματικών συμπεριφορών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της πλήξης ή της απογοήτευσης.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών παζλ για να επιτρέψετε στο σκυλί σας να δοκιμάσει, αλλά, συχνά, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αγνοήσουν μια από τις πιο απλές φυσικές και εμπλουτισμένες συμπεριφορές - ρουθούνισμα.

Δίνοντας στο σκυλί σας περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιούν την ισχυρή αίσθηση της όσφρησης, θα απολαύσουν αναμφίβολα περισσότερο τον περίπατό τους. Θα είναι επίσης πιο διεγερμένοι, θα κερδίσουν περισσότερες επιλογές και ελευθερία και, τελικά, θα είναι πιο κουρασμένοι και χαλαροί.

 

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μύτης του σκύλου σας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πόσο ισχυρές είναι οι μύτες του σκύλου μας. Θα μπορούσαν να είναι έως και 100.000 φορές πιο ευαίσθητες από τη δική μας.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία, την εξερεύνηση και την αξιολόγηση.

 

Τα πλεονεκτήματα μιας αργής βόλτας

Οι ιδιοκτήτες κάνουν συχνά το λάθος να υποθέσουν ότι ένας γρηγορότερος, μακρύς περίπατος είναι η καλύτερη επιλογή για να κουράσετε ένα σκυλί. Συνήθως, ο σκύλος βρίσκεται με ένα κοντό λουρί κίνησης, καθώς περπατάει με δύναμη από δρόμους και πεζοδρόμια κοντά από τον ιδιοκτήτη του. Ίσως μετά πηγαίνουν στο πάρκο σκύλων όπου φροντίζουν να παίξουν για λίγο με πολλά άλλα σκυλιά.

Η βόλτα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και τα πάρκα σκύλων μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτικά ή αγχωτικά εάν οι αλληλεπιδράσεις δεν γίνονται προσεκτικά.

Επιλέγοντας μια πιο ήρεμη διαδρομή πεζοπορίας, με γρασίδι και άλλες μη οδικές επιφάνειες, και επιτρέποντας στο σκυλί σας να είναι μακριά με το λουρί (ή τουλάχιστον σε μεγαλύτερο λουρί) και ακολουθώντας τη μύτη του, μπορείτε να προσφέρετε μια πολύ πιο ευεργετική εμπειρία.

Στον σκύλο σας δίνονται λίγες επιλογές και, δίνοντας χρόνο για να τους επιτρέψει να αποφασίσουν τι θέλουν να ερευνήσουν και πόσο καιρό περνούν κάνοντας αυτό σε έναν περίπατο ή σε άλλο κατάλληλο περιβάλλον, τους ενδυναμώνεις θετικά.

 

Η οσφρητική εμπειρία μπορεί να κάνει το σκυλί σας να αισθάνεται καλύτερα

Μερικά σκυλιά μπορούν να δραστηριοποιηθούν υπερβολικά όταν κάνουν υψηλού ενεργειακού επιπέδου δραστηριότητες, αλλά η αξιοποίηση της φυσικής συμπεριφοράς του σκύλου σας είναι μια ήρεμη και γενικά χαλαρωτική επιλογή.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science Journal προτείνει ακόμη και ότι η παροχή άφθονων ευκαιριών εισπνοής μπορεί να κάνει το σκυλί σας να αισθάνεται πιο αισιόδοξο.

 

Η οσφρητική εμπειρία μπορεί να κάνει το σκυλί σας να αισθάνεται πιο κουρασμένο

Ο πνευματικός εμπλουτισμός του σκύλου σας σε έναν αργό περίπατο με πολύ χρόνο για ρουθούνισμα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι θα έπαιρνε σε έναν γρήγορο ρυθμό, με τα πόδια στη φτέρνα. Αυτό σημαίνει ότι μια πιο σύντομη μυρωδιά μπορεί να τους κουράσει και γενικά θα είναι πιο χαλαρή και λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει καταστροφική ή άτακτη συμπεριφορά όταν βρίσκεστε στο σπίτι.

 

Η οσφρητική εμπειρία είναι ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας μεταξύ σκύλων

Μην ξεχνάτε ότι το ρουθούνισμα είναι επίσης ένα ζωτικό μέρος του τρόπου επικοινωνίας του σκύλου σας. Μπορεί να απογοητευτείτε όταν το σκυλί σας θέλει να μυρίσει κάθε στύλο που βρίσκεται στη διαδρομή σας, αλλά συνήθως απλώς ελέγχουν τα σημάδια αρώματος ενός άλλου σκύλου η γειτονιά. Αυτά τα αρώματα θα τους επιτρέψουν να πουν εάν ο σκύλος είναι αρσενικό ή θηλυκό, αν είναι γνωστό και αν βρίσκεται κοντά ή όχι.

Οι ιδιοκτήτες μπορεί να ντρέπονται όταν ο σκύλος τους τραβάει αυτόματα προς το οσφρητικό ίχνος ενός άλλου σκύλου όταν συναντιούνται για πρώτη φορά. Ωστόσο, για ένα σκυλί, αυτό μοιάζει σχεδόν με μια χειραψία γνωριμίας. Γνωρίζουν τη διαφορετική μυρωδιά του άλλου σκύλου.

Μερικές φορές το ρουθούνισμα μπορεί επίσης να είναι μια ευχάριστη συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας προσπαθεί να διαδώσει μια κατάσταση με άλλο σκύλο, μπορεί να αρχίσει να ρουθουνίζει το έδαφος για να τον ενημερώσει ότι δεν αποτελεί απειλή. Επιτρέποντας στο σκυλί σας να το κάνει αυτό αντί να το τραβάει μακριά, μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε και τα δύο σκυλιά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News