Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Είναι πολύ δελεαστικό να αναδημιουργήσετε αυτή τη σκηνή Η Λαίδη κι ο αλήτης με το κουτάβι σας, καθώς μοιράζεστε ένα μακαρόνι και καταλήγοντας σε ένα σχεδόν φιλί με την αξιολάτρευτη μύτη τους. Αναμφίβολα δημιουργεί μια χαριτωμένη φωτογραφία, αλλά είναι πραγματικά ασφαλή τα ζυμαρικά για να τα φάνε τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.

Ενώ ορισμένοι κτηνίατροι λένε ότι είναι πολύ καλό ο σκύλος σας να τρώει μέτρια ποσότητα ζυμαρικών, άλλοι διαφωνούν. Η ποσότητα των ζυμαρικών που δίνεται σε έναν σκύλο και τα συστατικά των ζυμαρικών παίζουν μεγάλο ρόλο. Και, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν είναι αλλεργικό στα ζυμαρικά ή στα συστατικά τους προτού του δώσετε ένα γεμάτο πιάτο με μακαρόνια. 

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε ζυμαρικά;

Τα απλά ζυμαρικά, μαγειρεμένα ή άψητα, είναι συνήθως εντάξει για τα σκυλιά. Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται γενικά από απλά συστατικά όπως αυγά, αλεύρι και νερό. Αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή για κατανάλωση από τα σκυλιά.

Οι φρέσκες ή σε σκόνη μορφές σκόρδου και κρεμμυδιών, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο υγιεινές. Στην πραγματικότητα, περιέχουν μια τοξίνη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και συχνά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων που τα τρώνε. Το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μαζί με το σχοινόπρασο και το πράσο, αποτελούν μέρος του είδους Allium (Άλλιον). Όταν τα κατοικίδια τα καταπίνουν, μπορεί να αναπτύξουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους, προκαλώντας καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα αναιμία.

Σημάδια δηλητηρίασης από πολύ σκόρδο και κρεμμύδια

Αδυναμία

Λήθαργος

Χλωμή βλεννογόνος μεμβράνη

Επειδή το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι κοινά συστατικά στη μαρινάρα και σε διάφορες άλλες σάλτσες ντομάτας, θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε να ταΐζετε τα ζυμαρικά του σκύλου σας με σάλτσα.

Τα σκυλιά είναι επίσης ευαίσθητα σε πολλά βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται συχνά σε διάφορες σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών. Εάν ο σκύλος σας καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλατιού, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά προβλήματα με συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο και επιληπτικές κρίσεις. Η ρίγανη είναι ένα άλλο κοινό συστατικό ζυμαρικών που αποδεικνύεται τοξικό για τους σκύλους. Άλλα, όπως ο βασιλικός και το μαύρο πιπέρι, είναι εντάξει σε μικρές ποσότητες, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται και να παρακολουθούνται εάν αποφασίσετε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή του σκύλου σας.

Το τυρί είναι ένα άλλο δημοφιλές συστατικό που προστίθεται στα πιάτα ζυμαρικών. Ενώ το τυρί είναι μια ωραία απόλαυση για κατοικίδια και δίνεται μερικές φορές ως λιχουδιά επιβράβευσης, ωστόσο δεν είναι υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα και γαστρεντερικά προβλήματα. Κρατήστε το τυρί στο ελάχιστο όταν ταΐζετε τον σκύλο σας και συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε ως νόστιμη ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά.

Πόσα ζυμαρικά είναι εντάξει;

Το να ταΐζετε τον σκύλο σας με απλά ζυμαρικά χωρίς πρόσθετα μπορεί να είναι υγιεινό σε μικρές ποσότητες. Αν ρίξετε ένα ή δύο ζυμαρικά στο πάτωμα της κουζίνας ενώ ετοιμάζετε το δείπνο, δεν είναι κάτι για να ανησυχείτε. Και αν το επιλεκτικό νήπιό σας αποφασίσει να ταΐσει το κουτάβι σας το βραδινό του αντί να το φάει μόνο του, μην πανικοβληθείτε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει πολύ μικρές μερίδες, εάν υπάρχουν, και αποφύγετε να τον ταΐσετε ένα ολόκληρο πιάτο με ζυμαρικά. Εάν τα σκυλιά τρώνε επανειλημμένα πλήρεις μερίδες ζυμαρικών, μπορεί να γίνουν υπέρβαρα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των αναπνευστικών προβλημάτων. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας ή να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς.

Σε μικρές ποσότητες, τα σκυλιά μπορούν να φάνε απλά ζυμαρικά - χωρίς σάλτσα. Σε καμία περίπτωση, μην ταΐζετε τον σκύλο σας με παραπάνω από ένα φλιτζάνι ζυμαρικά τη φορά. Οι κτηνίατροι συνιστούν εάν ταΐζετε το σκυλί σας με ζυμαρικά, να το ταΐζετε μόνο ένα ή δύο φλιτζάνια σκέτα, μαγειρεμένα ζυμαρικά την εβδομάδα. Κάτι περισσότερο από αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία του.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News