Προβλήματα συκωτιού σε γάτα – Αιτίες και αντιμετώπιση

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο, που βρίσκεται στην κοιλιά ακριβώς πίσω από το διάφραγμα. Μπορεί να επηρεαστεί ή και να του προκληθεί βλάβη από μια ποικιλία διαταραχών και άλλων ασθενειών, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή λέμφωμα. Διαθέτει μια τεράστια εφεδρική χωρητικότητα που σημαίνει ότι η πραγματική ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται σπάνια, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα του πρέπει να επηρεαστούν σοβαρά. Το συκώτι επίσης αναγεννάται, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάρρωση είναι συχνά δυνατή ακόμη και μετά από σοβαρή ηπατική νόσο. Ας δουμε ομως ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν προβληματα συκωτιου σε γάτα!

Σημάδια που μαρτυρούν ηπατικής νόσου ή άλλα προβλήματα συκωτιού σε γάτα

Τα σημάδια της ηπατικής νόσου στις γάτες είναι συχνά πολύ ασαφή. Ενδεικτικά παρατηρούνται:

  • Ανορεξία
  • Λήθαργος
  • Απώλεια βάρους

Ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητα της κατάστασης, μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα σημεία όπως πυρετός, αυξημένη δίψα ή εμετός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ηπατική νόσος μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης).Σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να παρατηρηθεί ίκτερος (κιτρίνισμα των ούλων και του δέρματος).

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της ηπατικής νόσου

1. Ηπατική λιπίδωση γάτας

Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου μεγάλες ποσότητες λίπους συσσωρεύονται στα ηπατικά κύτταρα και προκαλούν εκτεταμένο οίδημα και βλάβη στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία. Η ηπατική λιπίδωση παρατηρείται πιο συχνά σε γάτες που ξαφνικά σταματούν να τρώνε, ειδικά εάν ήταν προηγουμένως υπέρβαρες. Μια ξαφνική αλλαγή στο μεταβολισμό, που προκαλείται από ανορεξία, πιθανώς προκαλεί τη συσσώρευση λίπους. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία ήπατος.

Διαβάστε περισσότερα στο Tsitsosthecat 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News